Паралелно с военната атака на Русия срещу Украйна, DDoS-атаки блокират

...
Паралелно с военната атака на Русия срещу Украйна, DDoS-атаки блокират
Коментари Харесай

Кибератаките срещу Украйна започнаха паралелно с руското нападение

Паралелно с военната офанзива на Русия против Украйна, DDoS-атаки блокират уебсайтовете на украинските министерства на защитата, външните и вътрешните работи.

Сайтовете се зареждат извънредно постепенно или са изобщо недостъпни в четвъртък заран. Това се случва, до момента в който Русия нападна прилежащата страна с ракетен обстрел по ПВО-системите в най-големите градове и нахлуване с танкове в няколко области.

Неидентифицирани нападатели са заразили стотици компютри с унищожителен злотворен програмен продукт, някои от които се намират в Латвия и Литва, съгласно експерти по киберсигурност, представени от Associated Press. 

Рискът от задействане на огромни хакерски атаки преди или по време на съветско военно навлизане беше плануван от украинските служби. DDoS офанзивите нападат уеб страници с свръхголям трафик, с цел да ги създадат недостъпни. Руските хакери употребяват този вид интервенции, както и заразяване на задгранични системи със злоумишлен програмен продукт, в голям брой случаи на експанзия през последните години.

ESET Research Labs оповестява, че преди ден е засечен чужд до момента злотворен програмен продукт за заличаване на данни на „ стотици машини в Украйна “. Не е ясно какъв брой мрежи са наранени.

„ По отношение на това дали злонамереният програмен продукт е бил сполучлив в своята дарба за заличаване, ние допускаме, че това в действителност е по този начин и засегнатите машини са изтрити “, споделя ръководителят на проучванията на ESET Жан-Иън Бутин пред AP. Той не посочва конкретните цели на офанзивите, само че загатва, че става дума за „ огромни организации “.

Symantec Threat Intelligence са разкрили три организации, наранени от злонамерения изтриващ програмен продукт - компании, които работят по контракти с украинското държавно управление в Латвия и Литва, както и финансова институция в Украйна, сподели Викрам Тхакур, нейният механически шеф. Латвия и Литва са членове на НАТО.

„ Нападателите са преследвали своите цели, без да демонстрират внимание към физическото им местонахождение “, споделя той.

И трите организации имат близка връзка с държавното управление на Украйна. Symantec считат, че офанзивите против тях са „ мощно таргетирани “. Около 50 компютъра във финансовата организация са били наранени, някои са с изтрити данни.

Времевата марка на зловредния програмен продукт демонстрира, че той е основан в края на месец декември.

„ Русия евентуално е възнамерявала това от месеци, тъй че е мъчно да се каже какъв брой организации или организации са били " пробити "  при подготовката за офанзивите “, сподели Честър Вишневски, основен откривател във компанията за киберсигурност Sophos. Той допуска, че Кремъл има намерение да заяви, че са компрометирали доста количество украинска инфраструктура и че изумените системи са единствено " дребен образец, с цел да покажат какъв брой навсякъде е тяхното навлизане “.

Още в средата на януари украинските управляващи упрекнаха Русия за огромна офанзива, при която прекъсването на към 70 държавни уеб страницата е използвано за маскиране на прониквания в държавни мрежи. Най-малко два сървъра са били развалени със злотворен програмен продукт за заличаване на данни.

Кибератаките са основен инструмент на съветската експанзия в Украйна от преди 2014 година Те бяха употребявани и против Естония през 2007 година и Грузия през 2008 г. 

Атаките с дистрибутиран отвод на услуга (DDoS) са измежду минимум въздействащите, тъй като не водят до навлизане в мрежата. Такива офанзиви засипват уеб страници с нежелателен трафик, тъй че да станат недостъпни за прилагане. 

Атакувани са уеб страниците на Министерствата на защитата и външните работи, Министерския съвет и Приватбанк, най-голямата комерсиална банка в страната.

Това е второто им целеустремено блокиране от 13-14 февруари насам. Новите офанзивите са по-слаби от миналата киберакция – в къс период от време уеб страниците още веднъж са налични, защото чиновниците по сигурността са съумели да ги разпознаят и да стабилизират системите.

Говорител на Cloudflare, която дава услуги на някои от целевите уеб сайтове, споделя, че DDoS офанзивите в Украйна са се нараснали през последния месец, само че са „ относително скромни " с по-ранни случаи на кибернападения. 

Руското основно разследващо ръководство е упреквано за няколко от най-вредните хакерски атаки до момента. През 2015 година и 2016 година за малко се стигна до блокиране на части от електропреносната мрежа на Украйна. Година по-късно се появи вирусът „ NotPetya “, който нанесе вреди за над 10 милиарда $ в международен мащаб посредством заразяване на компании, които имат бизнес в Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР