Сраженията в района Харков продължават, но военното ръководство на НАТО

...
Сраженията в района Харков продължават, но военното ръководство на НАТО
Коментари Харесай

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията там остава много трудна

Сраженията в региона Харков не престават, само че военното управление на НАТО не чака съветските бойци да пробият в украинската област.

" Руснаците не разполагат с нужната бройка на войските за стратегически пробив ", сподели главнокомандващият на войските на НАТО в Европа Кристофър Каволи след среща на военните началници на страните членки.

По думите му съветските войски също по този начин " нямат уменията и качествата " да извършат толкоз огромен пробив и към този момент претърпяват няколко загуби в района.

" Аз съм в доста непосредствен контакт с нашите украински сътрудници и съм убеден, че те ще устоят линията на фронта ", сподели Каволи.

стартира предходната седмица и Москва съумя да да окупира няколко погранични села в Харковска област. Украинският президент Володимир Зеленски дефинира сраженията като " доста сложни ", само че увери, че обстановката е " под надзор ".

В канала си в Телеграм той съобщи, че украинските бойци " нанасят обилни загуби на окупатора ".

" Въпреки това обстановката в региона остава извънредно сложна. Ние укрепваме нашите елементи ", добави Зеленски.

Губернаторът на Харков Олег Синегубов съобщи, че армията се пробва да " стабилизира " фронтовата линия в района и е съумяла отчасти да спре съветското нахлуване.

Според разбор на осведомителна организация " Франс прес " Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия сред 9 и 15 май - числата се базират на данни от Института за проучване на войната (ISW). Това е най-голямата териториална облага на Русия в границите на една военна интервенция от средата на декември 2022 година насам.

От изявлението на главнокомандващия на войските на НАТО стана ясно, че следва да дойде спомагателна военна помощ за Киев. В момента украинците получават " огромни количества муниции, системи за противовъздушна защита с дребен обхват и бронирана техника ", акцентира Каволи.

През април Конгресът на Съединени американски щати утвърди пакет от помощ на стойност 61 милиарда $ за украинската войска, откакто планът беше блокиран с месеци поради вътрешнополитически разногласия.

Ръководителят на военния комитет на НАТО Роб Бауер акцентира, че се чака в Киев да дойде и помощта от Германия, която включва трета система за противовъздушна защита Patriot.

В сряда съветският президент Владимир Путин съобщи, че войските му напредват по " всички фронтове ". Военни анализатори настояват, че Москва може би се пробва да принуди Украйна да пренасочи войските си от други горещи точки.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР