Над 12 000 деца у нас са без защита срещу

...
Над 12 000 деца у нас са без защита срещу
Коментари Харесай

Над 12 000 деца у нас са без защита срещу морбили


Над 12 000 деца у нас са без отбрана против морбили. Близо 12 500 деца са без отбрана против морбили, което се счита за едно от най-заразните болести. 
В момента случаите на дребна шарка,
както е известна тази зараза, порастват лавинообразно в Европа. Риск от зараза има и у нас точно поради огромния брой деца с нередовен имунизационен статус против морбили, оповестяват от уеб страницата на акцията „ Плюсмен “, инициирана от Министерството на здравеопазването.
Данните са за 2023 година, когато обсегът на
имунизирани с първи банкет против морбили е 91,6%, а с втори банкет – 87,4%. Инфекцията може да бъде отстранена посредством имунизация, само че за задачата е належащо да бъде реализирано над 95% ваксинално покритие на подлежащите лица, акцентират от уеб страницата.
И напомнят, че към 93% от ваксинираните
с една доза ваксина против морбили построяват предпазен имунитет. Проучвания демонстрират, че в случай че имунизацията е вярно сложена и е довела до създаване на антитела, тя обезпечава доживотен имунитет
при множеството здрави лица.
След използване на втора доза 95% от лицата, които не са построили имунитет след първата доза, към този момент са предпазени.

По тази причина имунизирането с две дози против морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни стратегии, безапелационни са специалистите.
В България двукратната планова имунизация,
която се прави на 13-месечна възраст на детето, както и при навършване на 12-годишна възраст, е въведена през 1992 година Това води до 15-годишен интервал, в който се регистрира ниска заболеваемост и цялостно спиране на разпространяването на морбили, показват от „ Плюсмен “.
Експертите напомнят още, че за морбили
няма характерно лекуване. Възможните затруднения са инфектиране на междинното ухо, круп, пневмония и диария, които могат да обиден 30% от заболелите. Между 3 и 6 % от случаите могат да завършат летално, като в страни с ниски равнища на имунна отбрана може да доближи 30%.
Смъртността е в диапазона 1-3 души
на 1000 случая и е най-висока при деца под пет години. Всеки, който не е имунизиран или не е боледувал, е изложен на риск на всяка възраст. Един човек с морбили може да болести приблизително сред 12 и 18 неимунизирани.
„ За благополучие, в България няма морбили,
само че пък в прилежащите страни – Сърбия, Македония, Румъния, има доста болни. През лятото поради многото пътувания, уповавам се, да не се внесе и у нас от тези страни, защото това е най-заразното заболяване. При него има 100% инфекциозност и в случай че пламне зараза от морбили, ще бъде доста по-тежко от коклюша и варицелата “, сподели за „ Марица “ доцент Иван Балтаджиев от
Инфекциозна клиника към УМБАЛ „ Св. Георги “.
„ Надявам се, че персоналните лекари са си свършили работата, а родителите са виновни и са си ваксинирали децата. В България имаше две епидемии – през 2010-а и 2014-а, когато беше доста тежко. Така че тези, които не са си ваксинирали децата за морбили,
би трябвало да го създадат наложително,
тъй като изходът може да е съдбовен. Хората би трябвало да знаят, че както при всички въздушни инфекции, неимунизираните, които са над 18 години, карат доста тежко болестта и с повече затруднения. За благополучие, тъкмо поради имунизациите в България няма морбили “, споделя доцент Балтаджиев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР