Панкреасът е много важен за нашето тяло и от него

...
Панкреасът е много важен за нашето тяло и от него
Коментари Харесай

10 храни за здрав панкреас

Панкреасът е доста значим за нашето тяло и от него зависят доста функционалности на тялото. Този орган взе участие в две жизненоважни функционалности на организма: храносмилателна и хормонална. Той създава ензими, участващи в храносмилането на храната, и хормони, които контролират метаболитните процеси в организма.

Всяко увреждане на панкреаса води до съществени последствия и дълготрайно, от време на време доживотно лекуване. Какви храни би трябвало да бъдат включени в диетата ви, с цел да не застрашите този сериозен орган?

В идващите редове вижте някои артикули, които са потребни за панкреаса:

Броколи

Апигенинът, съдържащ се в броколите, защищава тъканта на панкреаса от патогенни резултати. За да получите оптимално количество здравословни хранителни субстанции, пробвайте се да употребявате броколите сурови или леко задушени.

Спанак

 спанак за здрав панкреас

Спанакът е отличен избор за поддържане здравето на панкреаса. Според изследване, оповестено в Journal of the National Cancer Institute, диета, включваща спанак и други зеленчуци, обезпечава надеждна отбрана против рак на панкреаса.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотици, които укрепват имунната система и усъвършенстват работата на стомашно-чревния тракт. За панкреаса най-полезни са млеката с минимално наличие на мазнини, които не включват ароматизанти, оцветители или подобрители на усета.

Тиква

Тиквата обезврежда солната киселина, има мека и нежна конструкция, не съдържа доста фибри. Същевременно съдържа каротин, калий, витамини от група В, магнезий, мед, желязо и пектини. Този зарзават е съвършен за хранене на пациенти с панкреатит.

Сладък картоф

Като припомня панкреаса по форма, сладкият картоф го пази, обезпечава муден поток захар в кръвообращението и освобождава храносмилателната система от непотребен стрес.

Ерусалимски артишок (гулия)

 гулията е потребна храна за панкреаса

Ерусалимският артишок се назовава още земна ябълка или гулия. На външен тип тази коренова просвета е сходна на корен от джинджифил, а на усет като сладки картофи. Надземната част на земната ябълка пораства до 2–4 метра и наподобява на слънчоглед.

Употребата ѝ оказва помощ за нормализиране на метаболитните процеси и облекчение на възпалението в панкреаса. Освен това сокът от този зарзават предотвратява развиването на захарен диабет, а също по този начин предотвратява развиването на атеросклероза, което е постоянно срещано събитие при панкреатит.

Боровинка

Боровинките са незаменими за хората с диабет. Чаят от листа от боровинки, както и пресните плодове, намаляват кръвната захар и подтикват панкреаса. Използвайки боровинките като част от разнообразни билкови смеси, можете да се отървете от огнищата на инфектиране в панкреаса, както и да пречистите черния дроб и да подобрите секрецията на жлъчката. При обостряне на панкреатит боровинките се употребяват единствено в намачкан (пасиран, смлян) тип и след термична обработка.

Елда

Като се има поради, че при заболяване на панкреаса лекарите предлагат доста понижаване на порцията на въглехидрати в храната, ястията с елда ще заемат достойното си място в диетата на пациента. В същото време елдата не е лишена от растителни фибри, което способства за естественото храносмилане, пречистване на червата и премахване на токсините. Елдата се смята за един от най-популярните артикули, които оказват помощ при лекуването на панкреатит. Позволена е от петия ден след началото на диетата, когато признаците на болежка са понижени. Каша от елда се подготвя, като след сваряване се пасира усърдно. Трябва да ядете такова ядене без олио, сол или захар.

Червено грозде

 алено грозде

Червеното грозде е отличен източник на ресвератрол, мощен антиоксидант, който избавя клетките от свободните радикали. Ресвератролът укрепва кръвоносните съдове и понижава възпалението. Това вещество също понижава клетъчната гибел (апоптоза) при рак на панкреаса.

Корен от женско биле

Тази лечебна билка от дълго време се употребява за доста здравословни проблеми, в това число проблеми с панкреаса. Отварата от корен на женско биле е мощно противовъзпалително средство, може да понижи болката и подуването, които постоянно съпътстват панкреатита.

Препоръчва се всеки ден да пиете три или повече чаши чай от корен от женско биле или да приемате добавки. Трябва да знаете, че при някои хора, когато одобряват медикаменти от женско биле, кръвното налягане се покачва. Консултирайте се с доктор преди да го приемате или постоянно да мерите кръвното налягане.

Диетолозите считат, че умереният метод към храненето оказва помощ да се поддържа здравето на панкреаса. Диетата би трябвало да включва постно месо и риба, зехтин, зърнени храни, зеленчуци и плодове, задушени плодове и желе, сушен бял самун, млечни артикули. Изключени от диетата би трябвало да са алкохолът, кафето, пушените меса, сладкишите и кифличките.

Панкреасът е извънредно значим за живота на целия организъм. Ето за какво, в случай че почувствате болежка в тази област, би трябвало да се консултирате с доктор допустимо най-скоро. В последна сметка е по-добре да се предотврати болестта, в сравнение с да се лекува дълго и изтощително.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР