Панелните блокове са най-старите форми на жилищни сгради. Техният строеж

...
Панелните блокове са най-старите форми на жилищни сгради. Техният строеж
Коментари Харесай

Колко години издържат панелните блокове

Панелните блокове са най-старите форми на жилищни здания. Техният градеж стартира през 60-те години на 20 век. Днес не се реализират постройки за сходни здания. Те са заместени от нови жилищни комплекси от кооперации. Въпреки това, панелните блокове също се модернизират през новия век посредством разнообразни планове за саниране.

Панелните блокове са издръжливи структури, които имат забележителна височина. В България те съставляват 25% от жилищната застроена повърхност и са общо 700 000. Въпреки това пораждат редица разногласия за тяхната обезопасеност, защото някои от българските панелки са над 50-годишни. Вследствие на това се демонстрират индикации за потребността от незабавна строителна интервенция: напукана мазилка, течове по таваните, ронене от терасите и други градивни проблеми. Затова съществува период на валидност на българските панелни блокове. Повечето експерти в региона се сплотяват към мнението, че най-уместният период на валидност е 50 години. Според други обаче, надеждният период може да стигне и до 100 години.

За да се укрепят панелните блокове и да бъдат безвредни за потребление, то в последните години се реализират планове за саниране. Това е развой на възобновяване, посредством който се построява топлоизолация и се подменят електроснабдителните, водоснабдителните и отоплителните системи в съответните жилищни здания. Тези планове се финансират, както от европейски средства, по този начин и от националния бюджет. По този метод всяка постройка добива осъвременен и благонадежден тип, без да се постанова да се унищожава.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР