Пандемията от COVID-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства

...
Пандемията от COVID-19 задълбочи още повече социалните и здравни неравенства
Коментари Харесай

Анна Славова: Детското здравеопазване е ключов приоритет за БСП

Пандемията от COVID-19 задълбочи още повече обществените и здравни неравенства в България. 1/3 от децата у нас живеят в риск от беднотия. Затова един от основните цели и на Българска социалистическа партия са обществените и здравни аспекти в областта на детското опазване на здравето. Това сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ в 44-то Народно заседание и член на Комисията по опазване на здравето Анна Славова, която е претендент от 25 МИР, по време на полемика на тематика „ Сектор „ Здравеопазване “ в предизборната платформа на Българска социалистическа партия “.

Събитието е по самодейност на Българска социалистическа партия – София, а модератор бе проф. Невена Цачева. В полемиката взеха присъединяване и претендентите за народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. доктор Жени Стайкова, доцент доктор Стефан Найденов, доктор Венцислава Каменова – Костадинова и доктор Александър Кобаков.

„ В нашата предизборна платформа сме записали, че желаеме въвеждане на безвъзмездни медикаменти за децата до 14 година С една такава мярка се обръщаме към най-уязвимата и беззащитна група в обществото – децата “, изясни още Славова.

Тя добави, че от левицата оферират да облекчат както родителите, по този начин и възрастните хора, като се понижи ставката на Данък добавена стойност за медикаменти.

„ За страдание това, което следих като депутат, е, че при приемането на държавните бюджети, детското и майчинското опазване на здравето оставаше единствено на думи в разказвателната част на бюджета. В числата ги нямаше “, съобщи Славова.

Тя бе безапелационна, че ще продължи да се бори и за построяването на детска болница. „ Надявам се, че децата ще станат приоритет на идващото ръководство “, съобщи Славова.

„ Българска социалистическа партия е с грижа за хората, за деца, за техните ползи, сложени преди всичко “, сподели националният представител.

„ Пандемията от КОВИД-19 ни сподели мощната неналичието на фрагменти – като от лекари, по този начин и от експерти по здравни грижи. Видяхме и какъв брой неравномерно се финансират лечебните заведения “, сподели от своя страна проф. доктор Жени Стайкова.

По думите ѝ би трябвало доста сериозна политика за профилактика на заболявания и по-висока здравна просвета. „ Защото осведоменият човек, който знае по какъв начин да се храни, по какъв начин да живее, е здрав “, съобщи тя.

„ Сърдечно-съдовите болести са водеща причина за гибел и инвалидизация в международен мащаб. Почти 50% от всички смъртни случаи са в следствие от сърдечни болести. Според отчет на СЗО през идващите 30 година ни чака пандемия от сърдечно-съдови болести. У нас 68% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови болести “, регистрира кардиологът доцент доктор Стефан Найденов.

Това, което той ще предложи, в случай че бъде определен за народен представител, е да се акцентира на първичната всеобща профилактика.

„ Едно от нещата, които считам, че би трябвало да се трансформират, е лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения. Другото е основаването и развиването на електронното здравно досие “, съобщи ендокринологът доктор Венцислава Каменова - Костадинова.

Тя показа, че има концепция за развиване на центрове за образование на диабетици в огромните регионални градове. „ Обучението е един от главните стълбове на лекуването “, сподели тя.

„ Ще работя за това да има разнообразни профилактични стратегии. Моето персонално предпочитание е да има стратегия за профилактика и ранното диагностициране на рака на маточната шийка, който е безусловно лечим “, изясни акушер-гинекологът доктор Александър Кобаков. Той добави, че ще работи и за увеличение на средствата за женските съвещания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР