Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей

...
Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей
Коментари Харесай

Доц. Стоянов: Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей

Паметникът на руската войска би трябвало да бъде изместен в музей – това съобщи преподавателят в Нов български университет и историк доцент Лъчезар Стоянов за „ БНР “. По думите му днешният ден е плод на огромна и остаряла операция , обяснявайки:

„ На 9 май източноевропейско време или на 8 май централноевропейско време е подписана капитулацията на Германия. Това обаче е единствено един епизод от по-широката картина, каквато е Втората международна война. Тя е съдружна война. Войната се води на 3 континента. Освен в Европа, само че и в Африка и Азия. На 9 май Германия капитулира и войната в Европа приключва. Но войната приключва в действителност на 2 сепетември 1945 година с капитулацията на Япония. Така че ние по европоцентристки свеждаме манипулативно единствено до успеха над Германия. “

Съвместно Съединени американски щати, Англия и Съветският съюз построяват света, в който живеем , посочи той, добавяйки, че страната ни, макар огромния напън от съдружниците ни, не скъсва дипломатически връзки със Съветския съюз , не изпращаме нито един български боец да се бие против Съветския съюз, на източния фронт. Той продължава: „ Държим да запазим тези си връзки, само че на 5 май по външнополитически аргументи, по стратегически, без военни или други въображения, Съветският съюз ни афишира война и в условия на оповестена война на 8 септември алената войска навлиза в България. Защо е повдигнат този монумент – по една елементарна причина – точно алената войска в България е главният инструмент, посредством който Сталин постанова комунистическите режими и построява сателитния руски блок. “

Доцент Стоянов акцентира, че софийската администрация не извършва решение на Столичния общински съвет , съгласно който въпросът с монумента би трябвало да бъде позволен. Той прибавя, че е било взето решение да се сложи обясняващ надпис за същинския смисъл на паметника, а текстът е трябвало да бъде направен от Историческия факултет на Софийския университет и от Българска академия на науките. Това обаче не се е случило .

Според историка да си спомниш за починали за хуманна идея е добре, само че когато едно събитие се свързва с избрана страна и поради политически аргументи „ го прави напълно по различен метод звучащ факт “ . Той счита, че е показателно присъединяване на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова за преднамереното политизиране на празника .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР