Пълен батак в екоминистерството завари новият екип, стана ясно от

...
Пълен батак в екоминистерството завари новият екип, стана ясно от
Коментари Харесай

Пълен батак и в екоминистерството - сметките му са празни

Пълен батак в екоминистерството завари новият екип, стана ясно от първата му конференция. Бюджетът на министерството е 64.5 млн. лева, към днешна дата го сварвам с 10 млн. недостиг. В Предприятието за ръководство на дейностите по околна среда при бюджет от 70 млн. лева, има недостиг от 24 млн. лева, разгласи министър Асен Личев.

Преустановено е приемането на оферти, прекъснато е осъществяването на заплащане по подписани контракти. Ще се направи оценка на подписаните контракти за приоритетност и критерии, по които са определени. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети задължения. " 1 лев не е оставен, с цел да може да реализира министерството главните си политики до края на годината ", добави той.

Най-голямата заплаха идва от второто дело против България за бездействието на управляващите против замърсяването на въздуха. Там сме във фаза установяване на глоба, заяви зам.-министър Емилия Тончева. Определената глоба е 3156 евро дневно. Тончева най-накрая сподели ясно истината за този голям проблем. " Общините, които на локално равнище следва да положат старания за понижаване на стойностите на фини прахови частици, въпреки да са доста добре финансирани и от предприятието, и по стратегия " Околна среда ", в доста дребна степен осъществят съответни ограничения ", сподели тя.

Имаме период, който изисква до 2020 година равнищата на фини прахови частици да са достигнали избрани параметри, указани от Европейска комисия. За страдание сме надалеч от осъществяване на това напътствие, разяснява Тончева. Сега служебният екип ще се опита да разпредели глобата по подобен метод, че резултатът от нея да е търпим. Идеята е тя да бъде разпределена единствено сред общините, където има нарушавания.

България е с общо 18 наказателни процедури от Европейска комисия в област околна среда. Две от тях са изключително забавени - закриването и рекултивацията на депа с неопасни боклуци, които не дават отговор на условията и необявените предпазени зони за местообитания, разгласи Личев. При " Натура 2000 " парите от Оперативна програма " Околна среда " за изкупуване на конфликтни парцели в зони от европейската мрежа са били пренасочени към действия, свързани с пандемията. По този метод на практика няма никакви пари, с които да можем да откупим тези парцели, изясни Тончева.

Екоминистърът описа още елементи от завареното в министерството. Липсват основни стратегически проекти - проектът за ръководство на речни басейни закъснява с 6 месеца, с 18 месеца закъснява проектът за ръководство на риска от наводняване. Липсва и наложителната оценка на корупционния риск. За сметка на това Личев с учудване заварил нещо като ВИП прослойка на чиновници в министерството, които имат право да употребяват специфичен вход и директен достъп до кабинета на министъра. Става дума за към 10 служители.

По отношение на различен болен въпрос на околната ни среда - превръщането на България в хранилище за непознати боклуци, Асен Личев описа, че е имал желание да забрани вноса на боклуци за изгаряне. Оказало се обаче, че всеки, който е получил сложно позволение за изгаряне на боклуци, има право да ги внася, заради което за такава възбрана е нужна законодателна смяна. От няколко дни обаче по предписание на новия министър какви боклуци влизат в България - коренна разлика с предходното ръководство, което криеше тази информация.

МИМИКРИЯ ЗА ВЪЗДУХА

Вестник " Сега " неведнъж е писал по какъв начин Йорданка Фандъкова се " бори " с мръсния въздух в София - посредством въвеждане на неприложими ограничения, едвам се регистрира активност и посредством преместване на станции на стратегически места. От години да вземем за пример е отстранена станцията на Орлов мост, само че пък има станция на Копитото, която непрекъснато регистрира кристално чист въздух даже при най-тежкия смог над столицата. Въведените тласъци за прилагане на градски превоз си стоят на хартия - стартирането на зелен билет е прилагано няколко пъти. Програмите за подмяна на замърсяващи печки обгърнаха извънредно дребен брой хора. Дори сега управата на Столична община трови въздуха на града, като замести трамвай 5 с допустимо най-старите си рейсове, които непрестанно обгазяват градинката против Столична дирекция на вътрешните работи, където е обръщалото им. Не е необичайност и общински служби да употребяват твърдо гориво за отопление през зимата, вместо да дават образец. Във всеки ден, в който приканва столичани да слязат от колите, Фандъкова отхвърля да слезе от своя длъжностен автомобил.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР