Падащите акции в сектора на комуналните услуги натежаха върху S&P

...
Падащите акции в сектора на комуналните услуги натежаха върху S&P
Коментари Харесай

Падащите акции в сектора на комуналните услуги натежаха на S&P 500

Падащите акции в бранша на комуналните услуги натежаха върху S&P 500 в понеделник, защото вложителите продаваха акции на компании, плащащи дивиденти, насочвайки се към по-малко рисковите и по-високодоходни държавни облигации на Съединени американски щати.

Акциите в сегмента на комуналните услуги на S&P 500 паднаха с 4,7%, отбелязвайки най-лошата си комерсиална сесия от първите дни на Covid-19 локдауните през 2020 година, отбелязва The Wall Street Journal.  

Компаниите за комунални услуги, които нормално се считат за едни от най-сигурните залози на фондовия пазар и оферират едни от най-високите дивиденти, са изгубили 20% тази година - най-зле представящият се бранш в S&P 500.

В последна сметка по-широкият показател завърши сесията в понеделник с по-малко от 0,1% растеж.

Dow Jones Industrial Average падна с 0,2%, или към 74 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite добави 0,7%.

Индексът на по-малките компании Russell 2000 се намали с 1,6%, падайки на негативна територия за годината.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации продължи внезапното си повишаване в понеделник, надхвърляйки 4,7% в границите на деня за първи път от октомври 2007 година Референтната рентабилност приключи на 4,682%, по отношение на 4,572% в петък. Това надвишава груповата дивидентна рентабилност от 3,94%, изплащана от акциите на комуналните услуги в S&P 500, съгласно FactSet.

Технологичните и телекомуникационните акции бяха единствените сегменти на S&P 500, които приключиха понеделник с покачване. Големите компании в тези категории, като производителя на чипове Nvidia и притежателят на Фейсбук Meta Platforms, са съдействали за огромна част от растежа на по-широкия показател от 12% тази година. Напоследък обаче тези акциите им губят мощ и не съумяват да компенсират спадовете в други кътчета на пазара.

Стратези на финансовия пазар споделят, че чакат още един месец волатилна търговия до срещата на Федералния запас през ноември. Прогнозите са, че централната банка на Съединени американски щати ще увеличи лихвените проценти с още четвърт процентен пункт и по-късно ще ги задържи на това високо равнище за към година.

В послание в понеделник към банкери от Мисисипи и Тенеси, шефът на Федералния запас Мишел Боуман сподели, че чака и поддържа по-нататъшни нараствания на лихвените проценти, в случай че данните покажат, че напредъкът във връзка с инфлацията е спрял или е прекомерно муден, с цел да я смъкна до задачата на Фед от 2%.

Акциите в бранша на недвижимите парцели и енергетиката също се намалиха в понеделник. Производителите на петрол и газ Marathon Oil, Occidental Petroleum и Devon Energy изгубиха близо по 4%, откакто показателят ISM Manufacturing записва за септември 10-ти следващ месец на стесняване в индустриалния бранш.

Референтните фючърси на американския недопечен нефт изгубиха 2,2% и приключиха на $88,82 за барел. Цените на природния газ също се намалиха.

Фондовите пазари в Европа също затвориха вчерашната комерсиална сесия с намаления, защото най-новите данни за индустрията в еврозоната, оповестени в понеделник, демонстрираха продължаващо намаляване на икономическата интензивност, показва CNBC.

Паневропейският показател Stoxx Europe 600 закри с 1,03% надолу до 445,59 пункта, откакто записва два поредни месеца на спад. Компаниите за комунални услуги изгубиха 2,8% от борсовата си оценка, a производителите на химикали - 1,8%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР