Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов написа Галина Лачева във

...
Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов написа Галина Лачева във
Коментари Харесай

Отвлечена, насилвана и държана в плен българка с отворено писмо до Борисов за Истанбулската конвенция

Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов написа Галина Лачева във връзка със заявката му, че " маха " Истанбулската спогодба и връща дебата изначало, тъй като хората били уплашени от нея.

Преди 25 години Галина е отвлечена, насилвана и държана в плен от четирима мъже. За да се избави, тя скача от петия етаж на апартамента, в който е затворена. Оцелява, а след това четиримата причинители са хванати и съдени, а дамата споделя историята си обществено - пред в. " 24 часа ". Стойко Кунвен е наказан на 8 година и умира в пандиза, Румен Николов - на две. Радослав Н. Ранчев и Генчо Б. Гушков са пуснати под гаранция от съдията по делото, гледано в Пазарджишкия областен съд.

Днес Галина изпрати писмото си към Борисов и до OFFNews с молба да го публикуваме. Правим го, без да редуцираме или променяме текста ѝ:

ОТВОРЕНО ПИСМО

От едвам оживяла от принуждение жена

Във връзка с оттеглената ратификация на Истанбулската спогодба

Господин Борисов,

Обръщам се към вас от позицията на най-пряко наранена от въпроса за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над дами и домашното принуждение – жена, потърпевша от принуждение, една от милионите[1], с позиция, която по някакви аргументи остава в гъста сянка в пространството на публичния спор по тематиката и не се взема поради, макар формалните Ви изказвания, че при решението да оттеглите конвенцията от дневния ред на държавното управление, сте отчели всички отзиви.

Обръщам се към Вас от вероятността на едвам оживяла без институционална помощ след похищение, групово обезчестяване и държане в плен, при претърпени пет предишни опита за обезчестяване, трайни контузии както за мен, по този начин и за моите близки, с всички вторични последствия.

Обръщам се към Вас като персона, надълбоко омерзена от подмяната на дебата за конвенцията против насилието, разрешила противоконституционното оборване на човешки права за избрани групи жители даже от най-високите трибуни на държавната, наддържавната и религиозната власт и пренебрегването незабавните потребности от адресиране без никаква дискриминация на големия проблем с насилието в българското общество заради ненавист, нарцисизъм, боязън и незнание.

Обръщам се към Вас като квалифициран британски лингвист, феминист по предопределение и обществен деятел, наясно с изопачената с очевидно користни цели научна идея за джендър, провокациите за превода й на български език, присъствието ѝ във към този момент съществуващото българско законодателство и потребността от популяризация на всички аспекти на битката за тъждество на половете и отстояването на човешките права изобщо.

Обръщам се към Вас като умел учебен кадър.

Обръщам се към Вас като майка, загрижена за израстването на щерка си в здрава и спокойна среда, за превръщането й в жена, чиито права и свободи са действително обезпечени в родината ѝ. Загрижена и за всички останали деца на България.

Обръщам се към Вас като съчувствено човешко създание, с което се свързват мнозина обезверени от институционалната неефективност и всеобщо незнание жертви на принуждение, в търсене на поддръжка, вяра, съвет за оцеляване.

Обръщам се към Вас и като жител, непредставляван от никого в актуалното ръководство, с убеждението, че това, което ни прави жители е: 

- директното и интензивно присъединяване в организацията на публичния живот;

- персоналната отговорност за надскачането на устрема към частна полза и отстояването на интереса на обществото като вкупом цяло, паралелно с обслужването на инвидивидуалния интерес;

- грижата за достолепието и подкрепяне самоовластяването на всички неравнопоставени, измежду които попадат хората в риск и жертвите на принуждение, борещи се да оцелеят.

Обръщам се към Вас с гледище да преразгледате въпроса за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над дами и домашното принуждение и да методите към него като жител. Нещо повече – като жител с неведнъж умножена отговорност, поради привилегировано овластената позиция, в която се намирате.

Джендър обучение по ненасилствена връзка и запазване на половото тъждество, превантивно и възстановително правораздаване, дейно правосъдие, опазване на здравето и обществени грижи за предварителна защита и лекуване на контузиите от претърпяно принуждение са все сфери, в които имате опция да оставите положителен отпечатък надалеч освен с ратификацията на Истанбулската спогодба.

Чуйте актуалните и някогашните жертви! Не допускайте бъдещи! Поемете своята отговорност!

С достолепие,

Галина Лачева

[1] За информация: статистиките на Евростат, Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA) и Евробарометър:

- http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Crime_and_criminal_justice_statistics/bg

- http://fra.europa.eu/en/publication/2014/violence-against-women-eu-wide-survey-main-results-report

- https://drive.google.com/file/d/1Ou4rdeYe-EPsRibgPKbz43zbMqcluw0I/view?usp=sharing
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР