Отстъпката за течните горива реално за клиентите е само около

...
Отстъпката за течните горива реално за клиентите е само около
Коментари Харесай

Отстъпката за бензина реално е само 10 стотинки на литър

Отстъпката за течните горива действително за клиентите е единствено към 10 стотинки на литър, а не както е оповестена 25

Това сподели някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков, представен от вестник.

„ Цените демонстрират, че бензиностанциите, даващи отстъпката от 25 ст., продават с 15 ст. на литър по-скъпо от дребните обекти, където този бонус го няма. По този метод от тези 25 ст., взети от всички данъкоплатци, с цел да ги получим по-късно като водачи, 15 ст. остават в бензиностанциите и единствено 10 ст. действително са ни отстъпката. Всичко това демонстрира, че в действителност може да се продава и на по-ниската цена “, счита той.

Трайков изясни още, че борсовите цени на съветския петрол „ Уралс “, в този момент са съвсем, колкото и през предходната година. „ През август 2021 година и „ Брент “ и „ Уралс “ бяха на цена към 70 $ за барел. Сега първият е 95 $, съветският е отново 65-70, тъй като се търгува с огромна отстъпка от 30 $. Нефтът, който се преработва в „ Нефтохим “ в този момент е на същата цена, както и през август предходната година. Ако суровият петрол в ценообразуването се влага по котировката, на която се търгува съветският петрол, то цената на горивата у нас, би трябвало да е доста по-ниска. Приеме ли се обаче борсовата цена на по-скъпия вид „ Брент “, то би трябвало да е малко по-ниска “, счита той.

Според Трайков трансферното ценообразуване, прилагано от „ Лукойл “ през Швейцария, прави у нас горивата скъпи. „ Освен това, реши ли различен производител на горива от на ниска цена нефт да ги внесе в България, би трябвало да мине през данъчните хранилища. Те са под общ надзор, обвързван с преобладаващия състезател на пазара.  Все отново бе призната законова смяна, която задължава собствениците им декларират всяка смяна в потенциала им от през днешния ден за на следващия ден. Тя влиза в действие от 1 януари 2023 година и ще увеличи прозрачността на пазара “, разясни някогашният министър на енергетиката.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация сподели в ефира на Българска национална телевизия преди дни, че цените на бензина и дизела в България са над 3 лева, тъй като у нас търговците следвали пазара. „ Следва се и пазарът на суровия нефт. В момента обаче нещата в застой и не е ясно накъде ще продължи придвижването “, уточни той, само че по-късно предвижда, че дизелът ще продължава по-бързо да нараства, тъй като е различно гориво на природния газ. Бензинът ще го последва, въпреки и с по-бавни темпове, счита Делчев. 

По думите му България е на дъното по цени в Европа. „ От предишния август обаче повишаването на на бензина А-95 е с 42,29% или с 96 ст., а на дизела - с 48,46% или 1,10 лева нагоре за литър. Всичко това е резултат от цената на суровия нефт и войната “, счита той.

На въпрос за какво при съвсем идентични цени на съветския петрол, от който се създават течните горива у нас, цените в този момент са доста по-високи спрямо предното лято, Делчев хвърли виновността върху инфлацията посредством електрическата енергия и природния газ, който употребява рафинерията, също и посредством цената на труда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР