Отново се повишава дипломатическото напрежение между Анкара и Атина, а

...
Отново се повишава дипломатическото напрежение между Анкара и Атина, а
Коментари Харесай

Отново напрежение между Турция и Гърция заради мигрантите

Отново се покачва дипломатическото напрежение сред Анкара и Атина, а повода е решението на гръцкото държавно управление да не приема мигрантите от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Сомалия и Сирия, които влизат на нейна територия от Турция.

В понеделник гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис заяви, че хора от гореизброените страни към този момент няма да имат право да желаят леговище в южната ни съседка, защото съгласно Атина Турция е сигурна страна и там мигрантите могат да молят за леговище, съобщи ДПА.

По неговите думи това е значима стъпка в битката против незаконната миграция и против незаконните действия на трафикантите на хора. Новата политика се прокарва въз основата на съглашението сред Турция и Европейски Съюз за мигрантите от 2016 година, въз основата на което Анкара пробва да се бори с незаконната миграция към Европейски Съюз, а Гърция има право да връща незаконни мигранти, достигнали егейските острови от Анадола. В подмяна на това за всеки мигрант, върнат на Анкара, Европейски Съюз може да приема по формален ред мигранти от лагери в Турция.

Гръцкото решение провокира гореща реакция в Турция. Във вторник представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването в Турция Йомер Челик съобщи, че " Европейските демокрации потъват в Средиземно море ".

Челик засегна и въпроса с високотехнологичните звукови бомби, ситуирани от Гърция, с цел да отблъскват мигрантите на границата, като по неговите думи те са по-шумни от прелитащ наоколо аероплан и медицински отчети сочат, че хората, които са били в допир с тях, понасят здравни последствия.

" Защо прави това Гърция? За да не доближава никой мигрант нейната граница. Те приказват за отбрана на границите на Европа, с цел да легитимират това. И приказват за европейски полезности ", съобщи Челик, представен от „ Анадолската организация “.

Този петък и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу е изразил неодобрение от решението на Гърция да разгласи Турция за сигурна страна във връзка с мигрантите от редица страни от Азия и Африка, заяви гръцката телевизия „ Скай “.

В изявление за турски информативен портал Чавушоглу е декларирал: " От една страна държиш терористите (пилотите на хеликоптера, които избягаха в Гърция след опита за прелом в Турция през 2016 година - б.ред.) и не ги даваш на Турция, а от друга изпращаш бежанците и казваш, че Турция е сигурна страна. Какво е това несъгласие? Нека да сме откровени. Естествено, че няма да се вържем на това ".

" Всички знаят, че по въпросите на Егейско море (с Гърция) имаме разногласия. В Източното Средиземноморие има един максималистичен метод на Гърция. Това, че гръцкият министър председател се гордее, че трансфораха въпроса в европейско-турски, съгласно мен не е мощ, а уязвимост ", е споделил още Чавушоглу.
Използвани са материали от Българска телеграфна агенция и Анадолската агенция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР