Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше погребан днес в свещения

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше погребан днес в свещения
Коментари Харесай

Загиналият президент на Иран Ебрахим Раиси беше погребан в свещения град Машхад

Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше заровен през днешния ден в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени извършиха улиците за погребението. Това се случи четири дни откакто президентът почина при хеликоптерна злополука, съобщи Ройтерс.

65-годишният Раиси беше обсъждан постоянно като вероятен правоприемник на 85-годишния висш началник Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде краткотраен президент до изборите на 28 юни.

На церемонията участваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към постепенно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде заровен в светилището „ Имам Реза “ – най-голямото ислямско светилище в страната. Самият Раиси е роден точно в Машхад.

По-рано хиляди отдадоха последна респект, до момента в който ковчегът му мина с конвой през източния град Бирджанд.

Осем пасажери и екипаж починаха, когато хеликоптерът се разруши в планински терен покрай границата с Азербайджан. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран разгласи петдневен печал за Раиси.

Възпоменателна гала беше извършена и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го разказа като страдалец, който макар превратностите на времето е съумял да резервира духа на Ислямската революцията от 1979 година във външното министерство.

Амир Абдолахиан беше заровен южно от Техеран в светилището " Шах Абдолазим " в град Рей, пантеон, където са заровени известни ирански политици и създатели.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР