В Иран започна тридневното погребение на президента Ебрахим Раиси, външния

...
В Иран започна тридневното погребение на президента Ебрахим Раиси, външния
Коментари Харесай

След смъртта на Раиси: Траурно шествие в памет на иранския президент

В Иран стартира тридневното заравяне на президента Ебрахим Раиси, външния министър Хосеин Амир-Абдолахян и шестимата им спътници, които починаха при злополука с хеликоптер в неделя.

Страната е в 5-дневен печал. Президентските избори бяха планувани за 28 юни. Иранските управляващи подредиха подробно следствие на аргументите, довели до съдбовната злополука.

Москва е предложила подпомагане, а съгласно съветския външен министър Сергей Лавров, американските наказания са съдействали за утежняването на положението на иранската авиация.

Стотици хиляди излязоха по улиците на Табриз. Траурната върволица мина през улиците на града - мястото, до което в неделя по този начин и не съумява да доближи президентът Ебрахим Раиси. Скърбящите носеха цветя и фотоси на президента, външния министър Хосеин Амир-Абдолахян и другите починали.

По обяд процесията доближи до Кум. До четвъртък последна респект ще отдадат поредно в Бирджан и столицата Техеран. След това президентът Раиси ще бъде заровен в родния му Машхед.

На съвещание на Съвета на специалистите - държавният орган, който избира управлението на Иран, отдадоха респект към жертвите и се помолиха за душите им. Столът на Ебрахим Раиси беше затрупан с погребален байрак.

Знамената в Техеран са на половина спуснати. Огромен билборд демонстрира починалия президент, дружно с ликвидирания през 2020 година по разпореждане на Вашингтон военачалник от Революционната армия Касем Сойлемани - индивидът, който приживе имаше митичен облик в Иран, а в този момент е считан за страдалец. Жители на иранската столица са уверени, че гибелта на президента няма да разклати страната.

" Ще преодолеем и тази обстановка и всичко ще се върне в естествения си темп ".

" Опасността, пристигнала извън, в никакъв случай не е поставяла иранския народ на колене. През цялата си история постоянно сме били единни против такава опасност ".

Часове след гибелта на Раиси, висшият водач аятолах Али Хаменей уточни за краткотраен президент Мохамад Мохбер, а единствено след месец иранците ще изберат нов държавен глава. Макар окончателната дума за всички значими решения в страната да е на Хаменей, ролята на президента е не по-малко значима, а Раиси е бил изключително деен във външната политика, споделят ирански политически специалисти.

" Външната му политика беше сполучлива, тъй като съумя да преодолее глобите, които целяха да смажат Иран и страната да не може да действа обикновено. По време на мандата му страната се причисли към Шанхайската организация за съдействие, към БРИКС. Раиси искаше да усъвършенства връзките ни с страни като Китай и Русия и в огромна степен го реализира. Затопли връзки и със прилежащите на Иран страни - видяхме реакцията им за гибелта му ", съобщи Фоаз Изади, политически анализатор от Техеран.

Тридневен печал е разгласен в Ливан и Сирия, в прилежащ Ирак, както и в Пакистан, Индия и Турция също отдават респект на иранския президент. Властите в Техеран подредиха да бъде извършено подробно следствие за аргументите, довели до злополуката. Москва предложи подпомагане, а съветският външен министър Сергей Лавров упрекна американските наказания за неприятното положение на иранската авиация.

" Санкциите, които включват и възбрана за импорт на самолетни елементи, създадени в Съединените щати, сложиха живота на хората в заплаха. Американците се вършат, че това не е правилно, само че доста страни сега не получават самолетни елементи от тях ", добави Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Според основаното в Женева бюро за архиви за авиационни катастрофи, сред 1979-а и 2023-а в Иран са станали 253 самолетни произшествия, лишили живота на над 3000 души. Заради невъзможността да поддържат флота си в техническа редовност, Иранските авиолинии употребяват едвам половината от своите 300 самолета.

В рамките на трите години, в които Съединените щати бяха отменили отчасти глобите против Иран, Техеран поръча над 200 самолета от западни производители. В последна сметка обаче преди Доналд Тръмп още веднъж да върне глобите, в страната са получени едвам 3 Еърбъса и 13 по-малки самолета.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР