Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави церемонията по

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей оглави церемонията по
Коментари Харесай

Какво се знае за злополучния хеликоптер на иранския президент?

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей оглави церемонията по погребението на президента Раиси, външния министър и другите шестима починали при злополука на хеликоптер в неделя. Последна респект оказват емирът на Катар, турският държавен глава, министър председателят на Пакистан, външните министри на Кувейт, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства, делагация на афганистанските талибани. Русия е показана от ръководителя на съветската дума, който съобщи съболезнователно обръщение от президента Путин. Церемониите се излъчват по държавната телевизия, в Иран е в действие петдневен печал, а улиците на Техеран се извършиха с хора.





След молебствия в Техеранския университет телата на починалите бяха изнесени на ръце. Чуха се възгласи " Смърт на Америка ". Процесията мина през центъра на иранската столица до площад Азади, където починалият президент е държал речи.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания съобщи, че съгласно починалия Раиси " палестинският въпрос " остава основен за Ислямския свят, който би трябвало да извърши дълга си към палестинците и да освободи тяхните земи. Обичайно държавни чиновници и възпитаници се причисляват към публични всеобщи мероприятия в Иран. Други редови жители се включват, водени от национализъм, любознание или предпочитание да участват на исторически събития, отбелязва БиБиСи.

" Новият президент, който ще бъде определен след 50 дни, би трябвало да продължи политиката на Раиси. В противоположен случай той ще бъде отритнат от хората ", съобщи Сепер Сахами.

За шиитското теократично общество на Иран всеобщото присъединяване в демонстрации е от основно значение като демонстрация на легитимността на държавното управление. Милиони приветстваха Аятолах Хомейни в Техеран при Ислямската гражданска война през 1979-та година, милиони го изпратиха в последния му път 10 години по-късно. Един милион иранци излязоха и за погребението на военачалник Касем Солеймани, погубен при удар с американски дрон в Багдад.



" Както сподели висшият водач аятолах Хаменей страната не е изправена пред проблеми и провокации. Раиси ще ни липсва, само че сме сигурни, че този, който е видял това море от хора, няма да дръзне да нападне Иран ", съобщи Ехсан Гохари.

След днешните церемонии в Техеран тленните остатъци на Раиси ще бъдат превозени до южната провинция Хорасан, а след това и до родния му град Машхад. Там той ще бъде заровен в четвъртък вечерта след траурни обреди в локален храм.

Иранската войска разгласи, че ирански дронове са разкрили авариралия президентски хеликоптер Бел 212 и омаловажи ролята на особено изпратения турски уред с нощно виждане. Според Техеран той не е могъл да дефинира с акуратност мястото на злополуката. Иранските дронове са били отклонени по неотложност към мястото на злополуката от задача в южната част на страната.

Падналата машина е на 30 години, сертифицирана единствено за образни полети. Резервните елементи са под наказания, циклите на поддръжка са прекъснати от производителя. Катастрофата е станала в условия на неприятно време.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР