63-годишният Ебрахим Раиси се издига от твърдолинеен прокурор до президент

...
63-годишният Ебрахим Раиси се издига от твърдолинеен прокурор до президент
Коментари Харесай

От прокурор до президент на Иран: Каква е историята на Ебрахим Раиси?

63-годишният Ебрахим Раиси се издига от твърдолинеен прокурор до президент на Иран. Поема президентския пост през 2021 година, в миг когато страната му изправена пред съществени провокации в стопански и интернационален проект. Подготвян е за идващия висш водач на Иран под покровителството на аятолах Али Хаменей, който има решаваща дума по всички значими въпроси.

Роден е през ноември 1960 година в свещения шиитски град Машхад в североизточен Иран. Губи татко си едвам на 5-годишна възраст, само че потегля по стъпките му на свещеник. Оттам стартират контактите му с религиозни водачи, на които става доверено лице. И даже протеже на висшия водач аятолах Али Хаменей.

С неизменимия си черен тюрбан и с дълга до земята религиозна тога Ебрахим Раиси беше определян като " дирек на системата " - ултраконсервативен последовател на строгия ред.

Едва на 20 година става основен прокурор на град край Техеран - директно след Ислямската гражданска война през 1979 година В идващите три десетилетия се изкачва в йерархията на правосъдната система, издигайки се до основен прокурор на самата столица. Тези години са белязани от тъмен интервал. Той е член на така наречен " Комитети на гибелта " - секрети съдилища, които издават смъртни присъди на хиляди политически пандизчии. Не е ясно какъв брой са екзекутираните, само че съгласно правозащитни организации става дума за минимум пет хиляди души.



През 2021 година Раиси е определен за президент, наследявайки на поста умерения Хасан Рохани, от който губи на изборите през 2017 година Това укрепва контрола на консерваторите във всяко кътче на ислямската република. Раиси заема твърда позиция във връзка с договарянията за иранската нуклеарна стратегия. Опитва да се да реализира понижаване на американските наказания в подмяна на скромни ограничавания на все по-напредналите технологии на Иран.

" Санкциите против иранския народ би трябвало да бъдат вдигнати. Подкрепяме всеки един дипломатически проект за постигането на тази цел ", споделя Ебрахим Раиси на 5 август 2021 година

Началото на мандата му е белязано от антиправителствени митинги. Те са провокирани от гибелта на млада жена от кюрдски генезис - Махса Амини умира след арест от моралната полиция за отвод да носи хиджаб в нарушаване на прелюдия от Раиси по-строг закон, който лимитира облеклото и държанието на дамите.

" Смъртта на Амини визира всички, които имат вяра, че казусът би трябвало да бъде обяснен, почтено и заслужено ", изяснява още той септември 2022 година

По време на траялите месеци общонационални митинги се счита, че са убити стотици стачкуващи, само че също и представители на силите за сигурност.

Подобно на ментора си аятолах Али Хаменей, е надълбоко недоверчив към Запада. Миналата година направи непредвиден ход, сближавайки се със Саудитска Арабия, седем години след скъсването на дипломатическите връзки. Поддържа топли връзки със Сирия, Турция и Русия. Мрежа от от съюзнически групировки и проксита на Иран в района ускориха офанзивите против Израел след разпалването на спора в Газа. Стигна се до невиждана замяна на удари сред Тел Авив и Техеран.

" Целият свят знае, че ционисткият режим не се придържа към нито един човешки принцип, съществени права, интернационалните контракти ", афишира иранският президент.

Според Съединени американски щати, Неговият правоприемник Мохамад Мохбер управлява благотворителна организация с активи за милиарди долари под директния контрол на висшия водач Али Хаменей и има присъединяване в съвсем всички браншове на иранската стопанска система, в това число енергетиката, телекомуникациите и финансовите услуги.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР