В Иран започна подготовката за погребението на президента Ебрахим Раиси

...
В Иран започна подготовката за погребението на президента Ебрахим Раиси
Коментари Харесай

В Иран подготвят погребението на президента Раиси и външния министър

В Иран стартира подготовката за погребението на президента Ебрахим Раиси и на първия диплмат Хосеин Амир-Абдолахиан.

Първото поклонение пред тленните остатъци на президента, който заведно с съпътстващата го делегация, почина откакто хеликоптера, в който той пътува, се разруши, ще бъде в град Тебриз. Траурни шествия са планувани още в градовете Кум, Бирджан, столицата Техеран.

Според ирански медии, които цитират иракския вицепрезидент, същинското заравяне ще се състои на 23 май в Мешхед. В Иран е разгласен петдневен печал.

В идващите 50 дни би трябвало да бъдат проведени президентски избори. Според анализатори, ще има напрежение измежду високите етажи на властта в Иран.

" Смъртта на президента значи неустановеност измежду високите политически ешeлони в Иран. Ситуацията става още по-рискова, в случай че Израел реши, че в идващите няколко седмици Иран ще бъде ангажиран с вътрешните си въпроси - избори, сформиране на държавно управление. А това значи опция за увеличение на натиска върху Иран и съдружниците му в района, като Хизбула в Ливан. Ситуацията има капацитета да ескалира, тъй като нормално иранците когато са слаби и уязвими, са и нападателни ", споделя политологът Али Ваез.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР