Отношенията между Швеция и Турция рязко се влошиха след като

...
Отношенията между Швеция и Турция рязко се влошиха след като
Коментари Харесай

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Отношенията сред Швеция и Турция внезапно се утежниха откакто манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица.
Въпреки упованията, които породи новото шведско държавно управление за по-гъвкав метод по повод на турските претенции за битка с тероризма в подмяна на повдигане на блокадата за присъединението на Швеция към НАТО, наподобява кандидатурата на Стокхолм още веднъж забуксува. 
Турски публични представители дефинираха случая като  " терористична агитация "  от страна на поддръжници на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други кюрдски войнстващи групи. На видеозапис от проявата, оповестен в обществените медии от профил, обвързван с групировката, се насочат също така заплахи към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените надписи, заяви Анадолската организация.
" Мишената не е единствено нашият президент, целта е Турция ", сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който би трябвало да направи. По думите на Чавушоглу " това терористично действие " е било осъществено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво опрощение. 
Турция извика през вчерашния ден шведския дипломат, с цел да изрази недоволството си от случая. Посланикът е бил осведомен, че Анкара изрично осъжда този " непоносим акт ", съобщи ТРТ Хабер. 
" Посланикът ни в Стокхолм също изрази реакцията на Турция. Трябва да бъдат изпълнени нашите упования и да бъдат направени нужните стъпки в битката с тероризма ", акцентира турският външен министър. " Имаме заричане за битка както с ФЕТО, по този начин и с ПКК/СЗН ", сподели още той, визирайки организацията на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), държана виновна за опита за прелом в Турция през 2016 година, и кюрдските организации ПКК и Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Турция за разклонения в Турция и Сирия на една и съща терористична организация.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР