Отношението към хората с различна расова принадлежност в началото на

...
Отношението към хората с различна расова принадлежност в началото на
Коментари Харесай

Човешките зоологически градини - срамно петно в човешката история

Отношението към хората с друга расова принадлежност при започване на XX век е било в действителност ужасяващо. И макар че сме постигнали огромен прогрес, що се отнася до равните човешки права, единствено преди няколко десетилетия към чернокожите е липсвала най-елементарна хуманна съпричастност.

Една от най-големите атракции в предишното са били така наречен човешки зоологически градини. В тях са излагали на показ чернокожи, хванати от родните им села в Африка, и ги заключвали в кафези като животни.

Целта на тези експозиции е била да подчертае примитивността на чернокожите, а от време на време са ги поставяли паралелно до маймуни, с цел да показват общото посред им.

В клетките от време на време са се разполагали цели фамилии /разгледай галерията/. Те са принуждавани да водят обичайния си метод на живот, въпреки че се намирали в клетка.

Голяма част от тези хора са били облечени в обичайните за общността си облекла. Копаели са с примитивни принадлежности, сами си палели огън и приготвяли храна даже в мразовитите зими за развлечение на европейците.

Най-много такива места е имало в Белгия и Франция, а посетителите постоянно са носели и храна, която хвърляли по затворените в кафези хора.

Човешките зоологически градини са били доста известни и от самото начало на съществуването си са посетени от към 18 милиона души.

Сред живите експонати е бил и дядото на футболиста Карембьо, който при започване на предишния век живеел в парижки зоопарк. Тези унизителни атракции са съществували до 30-те години на XX век, а последните са били в Базел и Торино.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР