Отмяната на машинното гласуване на първия тур от местните избори

...
Отмяната на машинното гласуване на първия тур от местните избори
Коментари Харесай

Без машини на местния вот - картината с невалидните бюлетини се повтаря

Отмяната на машинното гласоподаване на първия тур от локалните избори и гласуването единствено с хартиена бюлетина върна загатна от предходни вотове за локална власт, запомнени с голям брой недействителни бюлетини. На кметските избори през 2015 и 2019 година броят на тези отпаднали от резултата недействителните гласове беше достигнал галактически размери, като главно те идваха от вота за общински съветници. По данни на Института за развиване на обществената среда през 2019 година недействителните бюлетини за общински съветници са били 466 000 или 15% от упражнилите право на глас, които тогава са били малко над 3 млн. Приблизително същия брой имаше и през 2015 година и още веднъж за общински съветници - 464 000. Тогава специалисти обясниха феномена най-много с объркването на хората от бюлетината, в която гласоподавателите би трябвало да отбележат квадратчето с номера на партията и да гласоподават преференциално в кръгчето за даден претендент от листата за общински съветници на дадена партия. В всеобщия случай съгласно обясненията им гласоподавателите са отбелязвали кръгчето с преференцията, само че не и името на партията, което на процедура прави бюлетината невалидна.

В същото време изкуственото производство на невалидни бюлетини се счита за една от практиките, с които може да се манипулира крайният резултат от вота. През годините са излизали и задоволително образци за техниките, с които това може да става изборните секции.
Картината се повтаря
Гласуването с машина на процедура елиминираше опцията да има невалидни бюлетини, само че премахването им за този локален избор върна картината от предходните два. Бегъл взор върху протоколите на общинските изборни комисии демонстрира, че в редица регионални градове има сред 10 и 20% невалидни бюлетини за общински съветници, а в някои по-малки общини броят им доближава даже до 30%.

Сега обаче в протоколите от вота, за разлика оттогава, когато се описваше по-подробно типа на невалидната бюлетина и дали тя е такава поради комплициране на гласоподавателите или заради надраскване, което може да направи самия гласоподавател или съзнателно някой член на секционната изборна комисия, такова изложение в документите няма. И мъчно може да се каже каква е повода за високия брой невалидни бюлетини за общински съветници. Подобно на предходните два вота за локална власт, прави усещане, че и на тези избори невалидните бюлетини за кмет са в пъти по-малко от тези за общински съвет.
Реклама В кои регионални градове има доста невалидни бюлетини
От регионалните градове висок % недействителни гласове има в Сливен. Там за общински съвет от дали своят вот 35 783 гласоподаватели, недействителните гласове са 7 574 или 21%. За съпоставяне във вота за кмет недействителните гласове са 1659 от общо 37 230 дали своят вот. Близо до картината в Сливен е тазш във Видин. Там от общо дали своят вот за общински съветници 19 730 гласоподаватели бюлетините на 3963 са били недействителни или 20%. С един % по-малко - 19, са невалидните бюлетини в Кюстендил. От общо гласувалите 22 353, сбърканите бюлетини са 4 343.

Като самобитен рекордьор в тези избори се обрисува Монтана. В регионалния град невалидните бюлетини за общински съвет са 22%. Във вота за листите на партиите и обединенията са взели участие 18 991 гласоподаватели, като недействителните гласове са 4 187. За съпоставяне при гласуването за кмет те са доста по-малко - 508 от общо дали своят вот 19 169 гласоподаватели.

В няколко регионални града процентът на подадени, само че изключени от резултата гласове в избора на общински съветници е сред 10% и 17%. Така е във Враца, където от общо 26 835 бюлетини, вотът на 4602-ма души, или 17% е недействителен. При избора на кмет този % е 3.7% или 1016 гласа. В Плевен делът на невалидните бюлетини е 15% - 6 582 от общо 43 604 гласа, подадени за общински съвет. Същия % е регистриран и в Кърджали, където от 26 508 дали своят вот за общински съветници, бюлетината на 4102 е недействителна. Във вота за кмет сбърканите бюлетини са 887.

Близо 18% са недействителните гласове за общинския съвет и в Пазарджик, където от 37 424 дали своят вот, само че гласът на 6723 е разгласен за нереален.
Реклама
Справката с протоколите демонстрира, че същите 15 % невалидни бюлетини са регистрирани във вота за общински съвет в Русе, Ямбол и Шумен. Малко по-малко - 13%, са в Бургас. Малко под 10% са недействителните гласове за съветници в Пловдив.
Рекорден дял в дребните общини
Далеч по-фрапиращ е броят на недействителните гласове в някои по-малки общини. Сливенската община Котел е постигнала 30% невалидни бюлетини за общински съвет - от 7 736 дали своят вот вотът на 2 348 е нереален. В плевенската община Долни Дъбник този дял е 28% - 1374 от 4 758 подадени гласа. За съпоставяне броят на невалидните гласове за кмет е в пъти по-малко - 286 или 6%.

В община Твърдица делът на недействителните гласове е 27%. Същият % е регистриран и в пазарджишката община Септември.

Висок % недействителни гласове - 22.5 има и в община Карлово. Същото се отнася и за Нова Загора, следвана от община Поморие с. 21% недействителните бюлетини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР