Отмъщението се сервира сурово: тези думи са най-доброто описание на

...
Отмъщението се сервира сурово: тези думи са най-доброто описание на
Коментари Харесай

Сериалът Beef: Отмъщението се сервира сурово

" Отмъщението се сервира сурово ": тези думи са най-хубавото изложение на бруталната трагикомедия, която ви чака в Beef.

Сериалът по Netflix крещи в лицето на феновете си - нещо приблизително сред вик за помощ и неконтролируем амок, с целия насъбран яд на поколението, родено през 80-те години.

Главните му герои са тези хора, които през днешния ден би трябвало да са в разцвета на силите си - независими, превъзмогнали лишенията на родителите си, основали собствен дом, семейство, бизнес, известност. Това са хората, отгледани с философията на 90-те, че животът е безконечен линеен напредък към нещо по-добро.

За Дани и Ейми нищо от това няма значение.

Разкъсвани сред наследените контузии, вътрешните разочарования и гузната съвест, двамата непознати едвам не се сблъскват с колите си при неправилна маневра на паркинга на хипермаркет.

Дразнещият клаксон, междинният пръст, ругатните и бягството с мръсна газ са единствено началото на истерично гонене в 10 епизода, което прекатурва живота им с съдбовни последствия.

И двамата са второ потомство имигранти в Калифорния, за които американската фантазия се е трансформирала в спокоен призрачен сън без излаз. И двамата са уверени, че " източният разум не се поддава на западна психотерапия ", по тази причина потискат страстите си досега, в който няма връщане обратно.

И двамата са стигнали до лимита на силите си. " Око за око, зъб за зъб " е доведено до прекаленост в метода им на мислене.

Всеки идващ епизод разкрива, че нито тя, нито той са почтените " жертви ", за които се показват.

Дани (в ролята Стивън Юн от Walking Dead) е строителен механик, останал самичък в Америка дружно с по-малкия си брат, откакто родителите му губят мотела си и са принудени да се върнат в Южна Корея. Смисълът на живота му е да ги накара да се гордеят с него, само че колкото повече се мъчи да реализира нещо с труд и себеотдаденост, толкоз повече унижения е заставен да преглъща.

Неуспешният му опит за самоубийство е последван от още по-неуспешен опит да върне към този момент ненужното " оръжие " (японски грилове на въглища, с които възнамерява да се задуши) в магазина без касова записка.

Ейми наподобява като цялостната му диаметралност - брачна половинка и майка с сполучлив личен бизнес за декоративни растения, оценен на милиони.

Животът ѝ обаче е същата амалгама от продължителен стрес, фрустрации и неудовлетвореност като този на Дани.

Предприемачеството я е довело до безнадежден бърнаут, поради който се пробва да се отърве от работата си и да се върне у дома. Само че жилището, което е построила със личните си пари, се е трансформирало в прочувствен затвор.

У дома я чакат отчуждено малко дете, за което в никакъв случай няма време, и брачен партньор, пристрастен в ролята си на " дамата в къщата ", некадърен да се еманципира душевен от личната си майка.

Сблъсъкът ѝ с Дани дава нов смисъл на битие и за нея, и за него - отмъщението.

Критиците съпоставят Beef с Parasite и Everything Everywhere All At Once - носителите на " Оскар " за най-хубав филм през 2020 и 2023 година

Историята е истинска и частично е основана на действителни събития. Пътният случай и преследването са същинска преживелица от живота на сценариста Лий Сунг Джин, фамилните драми на актрисата Али Уонг - също.

Сериалът е пристрастяващ, може да се изгледа съвсем на един мирис - и е положително предизвестие за идващия случай, в който решите да изкарате екзистенциалния си яд на чужд водач на пътя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР