Откриването на паметник на ракетчика в Карлово събра днес няколко

...
Откриването на паметник на ракетчика в Карлово събра днес няколко
Коментари Харесай

Карлово откри паметник на ракетчика с почести и църковен рит...

Откриването на монумент на ракетчика в Карлово събра през днешния ден няколко генерации офицери, сержанти, бойци и волнонаемни, служили в ракетните поделения в Марино поле.

 Събитието се трансформира в празник на войнството, част от което от 60-те до 90-те години на предишния се открива да живее в Карлово, както и на града.  Организатори на събитието  бяха Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса и Община Карлово.

Да почетат активността на 56 ракетна бригада и 129 Подвижна ракетно-техническа база пристигнаха ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров, заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов, заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полк. Мирослав Костадинов, основният редактор на вестник „ Марица “ Руси Чернев и десетки ветерани от ракетните войски в България, техни потомци и близки.



Монументът бе открит с военна гала, ръководена от полк. Мирослав Костадинов и водосвет, отслужен от Негово благоговенство отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловска духовна околия и от отец Рафаил. Церемонията приключи с „ Марш на ракетчика “, изпълнен от секретаря на Общинската организация за СОСЗР м-р о.з. Стефан Груев и м-р Петко Сълев.



Паметникът на ракетчика в Карлово бе построен от ОбО на СОСЗР със съдействието на Община Карлово и поддръжката на десетки донори. Инициативата е на подполк. Серафим Наков, който по-късно се обръща към запасното войнство в Карлово дружно да я осъществят. Предложението намира необятна поддръжка и е осъществено в чест на 60 години от изстрелването на първата българска ракета от полигона Капустин Яр в Казахстан в някогашния Съветски съюз.

 

Днес основателят подполк. о.з. Серафим Наков бе почетен посмъртно с премия от СОСЗР.

Дейността на ракетните поделения в Марино поле край Карлово са една от най-добре защитаваните секрети освен в района, само че и в страната. Там в продължение на повече от 30 години военнослужещи и бойци упражняват изстрелването на балистична ракета, която е можела да носи и нуклеарен заряд. В обстановка на война бойната глава на ракетата е трябвало да дойде за два часа от Съюз на съветските социалистически републики, ракетата е можела да порази цели край Босфора и в Бяло море.

Повече от 150 ракетчици, служили в този интервал в поделенията в Марино поле си спомняха през днешния ден за това  славното време. В пуск на ракета в Капустий Яр са взели участие доста от участниците в тържеството, измежду тях основния редактор на вестник „ Марица “ Руси Чернев и Негово благоговенство отец Марко Тодоров.



Полк. Илко Трендафилов е бил първият български офицер дал натиснал кнопката за старт на първата българска ракета на 28 август 1962 година Днес неговият наследник Димитър Трендафилов получи премия, с която посмъртно бе почетен татко му. Заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов, също одобри премията, с която посмъртно бе почетен татко му полк. Васил Славов, също дал пуск на ракета, а по късно назначен за пълководец на едно от ракетните поделения в Марино поле.

Посмъртно премия получи и ген. Димитър Желев Тодоров, учредител на ракетните войски. На ген. Димитър Желев Тодоров бе отдадена и една от шестте паметни плочи, постанети край паметника. С благодарност и почитание участниците в тържеството го назоваха татко на ракетните войски в България.



С награди бяха удостоени и участниците в построяването на паметника, измежду тях полк. о.з. Ненко Чернооков.

Цветя на паметника, фотоси, разкази и доста мемоари бяха дългия край на празника на ракетчика в Карлово
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР