Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ

...
Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ
Коментари Харесай

КЕВР: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

Откритото съвещание за одобряване на новата цена на природния газ ще се организира от 9 август, само че не по-късно от 12 август, като КЕВР ще се произнесе с решение на предлагането на "Булгаргаз " за увеличение на цената с 60%.

Това разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг, представен от Darik News.

Към момента не може да се промени тази цена значително, посочи той и разясни, че ще бъдат направени инспекции на всички документи на заявката на "Булгаргаз ".

Нашите пълномощия са в две насоки - да проверим дали заявката в сходство с дълготраен контракт, в тази ситуация само с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство, изясни шефът на регулатора.

Изключително тежката обстановка с цените на природния газ задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които на първо място да подсигуряват, че публичният снабдител "Булгаргаз ", на правилото на минимални разноски за доставки на природния газ, ще обезпечи тези количества за контролирания пазар.

Регулираният пазар съдържа два сегмента - газоразпределителните сдружения и топлофикациите, които имат лиценз на топлинна сила, обясни още Иванов.

Днес управлението на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, с цел да се потърсят следващи дейности, с цел да се търсят решения за облекчение на потребителите на природен газ.

Особено значимо е да се вкара оптимално бързо употребата на интерконектора Комотини - Стара Загора, защото това ще докара до понижаване на цената на природния газ - първото от много месеци насам, предвижда Иванов.

Той разгласи, че няма информация за обновяване на диалозите с "Газпром ".

Председателят на Съвета на шефовете на "Булгаргаз " Иван Топчийски по-рано през днешния ден разгласи, че вратата към "Газпром " не е дефинитивно затворена.

"Въпреки че сега няма доставки, към момента текат диалози. Ние не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че има възможност за обновяване на доставките. Това е един проблем, който не е затворен изцяло. Става дума за контракта, който имаме до края на годината. Хипотетично е допустимо те да трансформират изискванията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за "Булгаргаз " при смяна на изискванията ", уточни той пред Нова телевизия.

Топчийски заяви, че предлагането им за увеличение на цената на газа с 60% за август към този момент е импортирано в КЕВР. "Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра вест е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско ползване преди отоплителния сезон ", добави той, представен от БНР.

По думите му, за по-ниска цена на контрактувания полутечен природен газ може да се приказва при дълготрайни покупко-продажби и контракти.

Шефът на "Булгаргаз " разяснява и цената на втечнения газ: "Неговата цена мощно се дефинира от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат доста елементарно доставки, даже по дълготрайни контракти, на прекомерно ниски цени. Това, което от доста време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, в действителност е презумпцията за дълготраен контракт, който влиза в действие след 1,2 или 3 години на база на моделите, които фирмите за полутечен газ употребяват ", безапелационен бе Топчийски.

Той акцентира, че офертата за танкерите с полутечен газ, получена от кабинета "Петков " е призната под изискване.

"Условието е да се обезпечи инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е обезпечен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е в действителност за последните два месеца, защото слотовете за последните два месеца на годината са ъгъл, тъй като те се продават година по-рано и са препродадени ", аргументира се Иван Топчийски.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР