Открит наскоро хормон под названието Fabkin помага за регулиране на

...
Открит наскоро хормон под названието Fabkin помага за регулиране на
Коментари Харесай

Новооткрит хормон може да е критично важен двигател на диабета от тип 1 и 2

Открит неотдавна хормон под названието Fabkin оказва помощ за контролиране на метаболизма и играе значима роля в развиването на диабет от 1 и 2 вид, оповестява. Откритието е на учени от Харвардския университет и е оповестено в влиятелното издание.

„ В продължение на доста десетилетия търсим сигнал, който оповестява положението на енергийните запаси в адипоцитите (клетки, от които се състои главно мастната тъкан), с цел да генерира подобаващи ендокринни реакции, като производството на инсулин от бета клетките на панкреаса - споделя старшият създател на проучването Гьокхан Хотамислигил. - Сега идентифицирахме Fabkin като нов хормон, който управлява тази сериозна функционалност посредством доста необикновен молекулен механизъм. "

Много хормони вземат участие в регулирането на обмена на веществата. Към тях се отнасят да вземем за пример инсулин и лептин. Fabkin се отличава от обичайните хормони по това, че това не е една молекула с един избран рецептор. Той съставлява белтъчен комплекс, който се образува, когато белтъкът FABP4 се секретира от мастните кафези и попада в кръвния поток, свързвайки се с ензимите NDPK и ADK.
Можете да разпознаете високата кръвна захар по дланите на ръцете си
Опасните равнища на кръвната захар могат да бъдат разпознати посредством промени в дланите на ръцете, съгласно водещия ендокринолог Елена Сюраш...

Експерименти са посочили, че Fabkin контролира енергийните сигнали отвън клетките. След това тези сигнали работят посредством семейство рецептори, с цел да управляват функционалността на клетките цели. В случай на диабет Fabkin управлява функционалността на бета клетките на панкреаса, които дават отговор за изработването на инсулин.

Оказало се, че новооткритият хормон се явява движеща мощ за развиването на диабет. Когато откривателите употребявали антитела, с цел да обезвреждат Fabkin при мишки, животните не развили това заболяване. А когато антитела били давани да затлъстели мишки, страдащи от диабет, гризачите си възвръщали здравето. По думите на откривателите хормонът евентуално играе аналогична роля и при хората, по тази причина може да бъде евентуална цел за основаването на медикаменти против диабет.

„ Откриването на Fabkin ни накара да създадем крачка обратно и да преразгледаме главното си схващане за това по какъв начин работят хормоните. Изключително съм разчувствана да намеря нов хормон, само че още повече, че видях дълготрайните вероятности от това изобретение. “, добавя Кейси Прентис, водещ създател на проучването.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР