Откриха фосил на риба на 183 милиона години от юрския

...
Откриха фосил на риба на 183 милиона години от юрския
Коментари Харесай

Откриха фосил на риба на 183 милиона години (юрския период)

Откриха фосил на риба на 183 милиона години от юрския интервал – откритието на извънредно праисторическо място, съдържащо остатъци от морски същества, живели в тропическо море, е направено в равнища на фермер в Глостършър (Югозападна Англия).

Находката е открита под поле, заградено за пашата на антична порода британско лонгхорн говедо. Вкаменелостите са на възраст към 183 милиона години и са изумително добре непокътнати, като че ли са замръзнали във времето. Съдържащи се в триизмерно непокътнати варовикови конкреции, останките от риби, антични морски влечуги, калмари, редки инсекти и други бяха разкрити за първи път от екип палеонтолози.

Вкаменелостите идват от вътрешен скален пласт, който последно е бил открит в Обединеното кралство преди повече от 100 години. Мястото съставлява неповторима опция за събиране на вкаменелости от времето, когато тази част на страната е била надълбоко под водата.

Новооткритото място е в Корт Фарм, Кингс Стенли покрай Страуд, Глостършър. Открито е от Сали и Невил Холингуърт, запалени колекционери на вкаменелости, които неотдавна откриха останките на мамути в близкия воден парк Котсуолд. Това събитие беше показано в документалния филм на BBC One „ Атънбъро и гробището на мамутите ” през 2021 година

Откриха фосил на риба на 183 милиона години

Сали и Невил обясниха: „ Тези вкаменелости идват от ранната юра, по-специално от време, наречено тоарциан. Глинените пластове, открити на това място покрай Страуд, са дали забележителен брой добре непокътнати вкаменелости на морски гръбначни, които са сравними с известната и чудесно непокътната сходна фауна на Strawberry Bank Lagerstätte от Илминстър, Съмърсет – праисторическо място с извънредно непокътнати вкаменелости.

Разкопките в Кингс Стенли през последната седмица разкриха богат източник на вкаменелости, изключително от необичаен пласт канара, който не е бил разкриван от края на 19-ти век. Д-р Дийн Ломакс, палеонтолог и гостуващ академик в Университета на Манчестър, който неотдавна управлявал разкопките на ихтиозавъра Рутланд, който също датира от тоарската геоложка ера, бил част от екипа. Той споделя:

„ Мястото е много удивително, с голям брой красиво непокътнати вкаменелости на антични животни, които в миналото са живели в юрско море. То е було тази част на Обединеното кралство по време на юрския интервал. Места навътре в страната с вкаменелости като това са необичайност в Обединеното кралство. Вкаменелостите, които сме събрали, сигурно ще образуват основата на проучвателен планове за години напред. “

Дервентският папирус – най-старата книга в Европа

Много от събраните екземпляри ще бъдат дарени на локалния музей в парка Страуд. Там те ще образуват забележителна част от палеонтологичните сбирки на музея. Един от членовете на екипа, Алексия Кларк, която е чиновник по документи и сбирки в музея, споделя:

„ Ние сме разчувствани да разтеглим познанията си за геологията на региона Страуд и чакаме с неспокойствие времето, когато можем да споделим тези невероятни находки с нашите членове и гости. Да бъда част от екипа за разкопки беше същинска привилегия и нямам самообладание да споделя детайлности за това прекарване посредством бюлетина на нашите членове. “

Сред най-хубавите находки бяха няколко изкопаеми риби с отлични елементи на люспите, перките и даже очните им ябълки. Едно от най-впечатляващите открития е триизмерно непокътната рибена глава, принадлежаща на тип юрска риба, наречена Pachycormus . Рибата наподобява по този начин, като че ли „ скача от скалата “, в която се е съдържала. Цифров 3D модел на този фосил е основан от Стивън Дей от ThinkSee3D.

Наблюденията на терен и подготовката на фауната, открита до момента, демонстрират, че вкаменелостите от Корт Фарм са били бързо заровени. Това допуска неналичието на каквито и да е инкрустиращи животни или дупки в седимента. Слоестите конкреции към скелетите са се образували относително рано преди уплътняването на седиментите, защото истинското утайване на седимента е непокътнато.

Тези конкреции предотвратяват по-нататъшното уплътняване и компресия от покриващите седименти по време на погребението. Така по този метод се резервират вкаменелостите в триизмерни времеви капсули.

ДНК резултатите от удължените черепи от Паракас в Перу най-сетне са разкрити

Невил прибавя: „ Използването на най-новите техники за подготовка на вкаменелости и изображения, с цел да разберем тази неповторима фауна по-подробно, ще сътвори богато вместилище. Освен това ще оставим непрекъснат референтен сектор след привършване на разкопките. Предвид местоположението и ентусиазма от притежателя на земята и локалната общественост, които ще се включат, се надяваме да планираме и разработим локална стратегия за обогатяване на STEM. Така ще има благоприятни условия за общностни групи и локални учебни заведения да се включат в проучването. Особено от региона на Страуд с фокус върху насочването към аудитории в области с невисок STEM капитал. “

Собственикът на земята, Адам Найт, споделя:

„ Радвам се, че след първичната работа, която Сали и Нев направиха преди повече от три години, в този момент имаме пълномащабни разкопки във фермата. Те включват редица специалисти по вкаменелости от Природонаучния музей, Университетът на Манчестър, Университетът на Рединг и Отвореният университет. В петък към нас се причисли и Емили Болдри на еднодневен трудов стаж, преди да отиде в университета, с цел да учи палеонтология. Чудесно е да се види ентусиазмът й за определената от нея специалност. Беше същинско наслаждение да бъда хазаин на разкопките и се вълнувам да видя резултатите от това, което беше намерено. “

Занапред екипът ще продължи да проучва екземплярите. Те ще разгласяват проучванията си с вкаменелостите, планувани за излагане в музея в парка, Страуд, и в Boho Bakery Café в Корт Фарм, Кингс Стенли, Глостършир.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР