Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне.

...
Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне.
Коментари Харесай

Да Си Оближеш Пръстите! Ето Ги Топ 5 Ястията За Трапезата На Гергьовден!

Отколешната традиция повелява на този ден да се коли агне. То е належащо да е първото, родило се през годината. Народните кулинарни обичаи изискват преди да се заколи, агнето да се зарежда със зеленина и да се запойва с вода.

Жертвеното агне за празника се пече цяло. Преди консумация наложително се освещава в църквата. Освен него на масата не би трябвало да липсват свежи зеленчуци и зеленина. Заложете на репички, зелена салата и свеж лук.

Гергьовден задължава на масата да участват всички представители на фамилията. Разчупва се ритуален самун и всеки би трябвало да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра концепция. Най-добре е, в случай че са домашни. Ако държите да следвате всички рекомендации, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни артикули.

Какво да сложим на трапезата за Гергьовден?

Ако към момента ви е мъчно да решите с какво да отрупате масата, ето кои са 5-те ястия, от които може да си изберете за вашия Гергьовден:

1. Печено агне

Цяло на шиш или във фурна – обичайното ядене за празника.

2. Агнешко с свеж лук и чесън

Рецептата е извънредно вкусна и свежа. Зеленчуците си кореспондират съвършено с агнешкото месо и придават необикновен усет на месото.

3. Агнешки кебап

Ако не можете да се сдобиете с цяло агне или просто чакате по-малко посетители, то изберете агнешка плешка или бут. Добра концепция е с нея да приготвите кебап.

4. Пълнена агнешка плешка

В едно ядене се комбинират главното и гарнитурата. Приготвя се елементарно, наподобява добре на трапезата, а и пести време.

5. Агнешки котлети със зеленчуков сос

Подходяща за фамилии с дребен брой членове. С ястието успявате да спазите традицията и да хапнете вкусно приготвено месо.
Tags: ОЩЕ ТОП РЕЦЕПТИДЕЛИКАТЕСИВКУСНО
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР