Откакто OpenAI стартира ChatGPT през ноември 2022 г., доста компании

...
Откакто OpenAI стартира ChatGPT през ноември 2022 г., доста компании
Коментари Харесай

Забраненият плод чатбот - и как служителите търсят таен достъп до него

Откакто OpenAI започва ChatGPT през ноември 2022 година, много компании се пробват да управляват потреблението му на работното място. Притесненията им са свързани с приключването на данни - освен във връзка с неволното образование на чатбота с сензитивна информация, само че и поради евентуалното шерване на корпоративни секрети с съперници поради разсеян метод при писането на подканите.

Въпреки това доста чиновници обичат технологията и даже стават подвластни от нея, показва BBC.

Потребителските AI принадлежности са доста практични, улеснявайки осъществяването на механически задания, както и при агрегиране на наличие и даване на потребна първа чернова, разяснява Брайън Хенкок, сътрудник в McKinsey & Co, основан във Вашингтон. Всичко това облекчава когнитивното натоварване и графиците на чиновниците, прибавя той.

Все повече чиновници към този момент знаят това от първа ръка. BBC споделя за основания в Берлин бизнес съветник Мат и неговия сътрудник, които са измежду първите на работното си място, разкрили ChatGPT единствено седмици след стартирането му. Мат споделя, че чатботът е трансформирал работните им дни за една нощ, олекотявайки осъществяването на доста задания, измежду които правене на задълбочени презентации пред клиенти

Единствената измама: Мат и сътрудника му би трябвало да пазят потреблението на ChatGPT в загадка, обръщайки се към инструмента най-много в дните на работа от у дома.

„ Имахме доста конкурентно преимущество пред нашите сътрудници – продукцията ни беше доста по-бърза и те не можеха да схванат по какъв начин. Нашият управител беше доста впечатлен и приказва за представянето ни с висшето управление “, споделя Мат пред BBC.

Независимо дали технологията е категорично неразрешена или на нея се гледа с съмнение, доста чиновници търсят способи да продължат дискретно да употребяват генеративни AI принадлежности. Проучване на професионалната обществена мрежа Fishbowl от февруари 2023 година демонстрира, че 68% от 5067 респонденти, които са употребявали AI по време на работа, не разкриват това на своите шефове.

Дори в случаите без забрани на работното място, чиновниците въпреки всичко може да желаят да запазят потреблението на AI в загадка. „ Тъй като към момента няма открити правила към AI, на пръв взор може да наподобява, че признавате, че в действителност не сте толкоз добър в работата си, в случай че машината прави доста от дилемите ви “, споделя Саймън Джонсън, началник на групата по световна стопанска система и ръководство в MIT Sloan School of Management, в Масачузетс, Съединени американски щати. " Естествено е хората да желаят да скрият това. "

В резултат в платформи като Reddit се появяват конгреси за чиновници, които търсят способи за скрито заобикаляне на корпоративните забрани на принадлежности като ChatGPT, в това число посредством решения като консолидиране на чатбота в лично приложение, маскирано като инструмент на работното място, или по-прости - прибавяне на екран за дискретност или предпазлив достъп до технологията през персоналния им телефон.

Очаква се все по-голям брой чиновници да търсят такива решения, изключително измежду към този момент подвластните. Според изследване на BlackBerry от август 2023 година измежду 2000 мениджъри в световен мащаб, 75% в обмислят или ползват забрани за ChatGPT и други генеративни AI приложения на работното място. 61% споделят, че ограниченията ще бъдат дълготрайни или непрекъснати.

Въпреки че възбраните могат да оказват помощ на фирмите да пазят сензитивната си информация, те може да имат и противоположен резултат, изключително в по-дългосрочен проект, водейки до демотивация измежду чиновниците и текучество.

Що се отнася до Мат и сътрудника му, те са намерили заобиколно решение, с цел да останат крачка напред – употребяват скрито платформата за търсачки Perplexity. Подобно на ChatGPT, това е генеративен AI инструмент, който връща комплицирани писмени отговори на съществени подкани за момент. Мат харесва Perplexity даже повече от ChatGPT, тъй като, по думите му, дава информация в действително време и цитира източници, които могат бързо да бъдат тествани. „ Това е идеално, когато презентациите изискват задълбочени, настоящи знания “, споделя Мат. Добавя, че се надява да може да продължи да употребява най-новия си AI инструмент скрито допустимо най-дълго, с цел да резервира конкурентното си преимущество.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР