Откакто Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей за първи път достигат

...
Откакто Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей за първи път достигат
Коментари Харесай

Еверест не е най-високият връх! Ето коя е шапката на света


Откакто Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей за първи път доближават връх Еверест – най-високия връх в света – през 1953 година, същата цел си слагат доста алпинисти. Но избират друг връх, който би трябвало.

Всъщност спящият вулкан Чимборасо в Еквадор би трябвало да се счита за най-високата точка на планетата. И въпреки че неговата височина е 6267 метра, а височината на Еверест – 8848 м, учените могат да обяснят за какво последният не трябва да се счита за най-високия връх, написа The Daily Mail.

Древният Чимборасо, изригнал за финален път през I хиляди от н.е., към този момент е считан за най-високата точка на планетата от XVI до началото на XIX век, до момента в който данните не били опровергани от индийския математик и топограф Радханат Сикдар.

Столетие по-късно френски учени възвръщат справедливостта, напомняйки, че повърхността на планетата Земя не е идеално кръгла, нейният радиус на екватора е съвсем с 20 км по-голям, в сравнение с полюсите.

Чимборасо се намира по- покрай екватора спрямо Еверест. Последният може да се счита за най-голям единствено в случай че се ориентираме по равнището на морето. Но в случай че измерим височината на планините от центъра на Земята, вулканът Чимборасо ще се окаже с няколко метра по-висок от Еверест.

Учените са решили да върнат водачеството на вулкана Чимборасо и се качили на върха му на 5 февруари 2016 година, където измерили неговата височина с навигационна сателитна система.

И по този начин, става известно, че вулканът е по-висок от хималайската Джомолунгма, която не влиза даже в 20-те най-високи точки на планетата.

Еверест е прочут с тежките условия за нанагорнище. Алпинистите, решили да го покорят, рискуват своя живот. Учените оферират да се обърне внимание на Чимборасо – този вулкан е по-висок, изкачването му е къде по-просто и има желязна гаранция, че ще бъде обуздан в действителност най-високият връх на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР