Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до

...
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до
Коментари Харесай

Чисто пране без препарати – възможно ли е?

Отдавна изборът на перилен препарат не е редуциран единствено до това, кой прахуляк ще в профил изцяло петната и най-силно (и приятно) ще ароматизира облеклата. По-актуалният въпрос за актуалните домакини и майки е сигурността на продукта, тъй като както знаем всеки перилен препарат съдържа десетки химични субстанции. Някои от тях, да вземем за пример оптическите избелители нервират кожата, лигавиците и дихателните пътища. Различните ензими (протеаза, амилаза, липаза) дейно отстраняват петна с органически генезис, само че са един от главните причинители на алергии. Фосфатите и хлорът унищожават водните жители, а по-късно се натрупват с почвата, с цел да се върнат като бумеранг към нас със нечистите плодове и зеленчуци. Повечето от употребяваните тензиди (повърхностно миещите субстанции - ПАВ) не са биоразградими и се натрупват в природата, като образуват пяна в реките и езерата. Оцветителите, ароматите и консервантите пък се създават от перолни деривати, за които има съществени подозрения, че са канцерогенни.

Разбира се, фирмите, които създават миещи препарати, къде под натиска на законодателството, къде с цел да задоволят търсенето на екологични артикули, заменят доколкото е допустимо някои от тези субстанции с по-безвредни. Така или другояче обаче изцяло безвреден – както за нас самите, по този начин и за природата, прахуляк за пране не съществува. Да вървим с мръсни облекла обаче също не е задоволително. Затова за множеството от нас прахът за пране е нужното зло, без което не можем.

Наистина ли обаче препаратите за пране са толкоз незаменими. Оказва се, че не и е въпрос единствено на предпочитание и воля, да изберем някоя от неговите еко други възможности:

Сапунените ядки са плодове на тип дърво, което пораства в Индия и Китай. Вътрешната обвивка на орехчетата е богата на растителни сапунини – естествени миещи субстанции, които не предизвикват раздразнение и изцяло се разграждат в природата. Разбира се, не трябва да чакаме от тях същия резултат като от препаратите за пране (те съдържат още голям брой нападателни вещества). Но в случай че авансово третираме по-замърсените сектори по облеклата с кислородна вода, а мазните петка с хума или алкохол, можем да получим приемлив резултата и най-важното – изцяло безвреден.

Сапун, сода бикарбонат и боракс – главната миеща съставна част в тази композиция е, несъмнено, сапуна (на люспи или настърган), а содата и бораксът единствено ускоряват действието му като отстраняват мазнините, избелва оптически и омекотяват прането. Крайният резултат не отстъпва на този от перилните препарати, а в някои случаи даже е по-добър. Ако желаете да се насладите и на прелестен мирис, прибавете от 5 до 10 капки етерично масло на мястото за омекотителя.

Топката за пране съставлява пластмасова сфера, която се слагат непосредствено в барабана и може да се употребява от 200 до 1000 пранета (в взаимозависимост от марката), а цената й варира сред 20 и 50 лева Това значи, че ни икономисва освен солидна сума за перилни препарати, само че и доста химия. Как работи? Съдържанието на топката йонизира водата и по този начин отстранява повърхностното й противодействие, с цел да може да се в профил мръсотията. Може би звучи несериозно това да е задоволително за изпиране на облеклата, само че на процедура същата роля извършват сапуна и ПАВ в перилните препарати. В този случай обаче резултатът се реализира с композиция сред магнитни, керамични топчета и антибактериални минерали. Така е допустимо да перем единствено с вода, без да използваме никакви химикали. Доколко обаче крайният резултат е приемлив, ще стане ясно в бъдеще, защото отзивите за продукта са към момента прекомерно нищожни.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР