От всички познати ни цитрусови плодове, мандарините са тези, които

...
От всички познати ни цитрусови плодове, мандарините са тези, които
Коментари Харесай

Защо да хапваме повече мандарини през зимата?

От всички познати ни цитрусови плодове, мандарините са тези, които съдържат най-големи количества витамин С. Освен на него обаче, те са богати още на витамин D и витамин К, предпазващи децата от рахит и значими за еластичността на кръвоносните съдове.

Мандарините са измежду най-полезните по още една причина. В тях няма по какъв начин да се съдържат нитрати, защото не се съвместяват с лимонената киселина. Това ги прави натурални и потребни.

Има доста аргументи заради които е добре да включите мандарините в зимното си меню. На първо място те доставят огромни дози витамини, по този начин нужни на организма през тези студени и болнави месеци. Това ги прави и различно лечебно средство.

Освен че е еднообразно потребна за децата (дори бебетата) и за възрастни, мандариновият сок е диетична и лечебна напитка. При висока температура на тялото той утолява доста добре жаждата.

В предишното, както и през днешния ден, мандарините се употребяват при лекуването на астма и бронхити. Голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която се съдържа в тях пък е прелестно лечебно средство против отоци. За пречистване на белите дробове от натрупалата се слуз се предлага всяка заран да се изпива по чаша мандаринов сок.

При кашлица, бронхит и трахеит, най-типични за зимните месеци, отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо деяние. Пресни мандарини пък са потребни още при болести на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

 Парче Мандарина

С това обаче изгодите от мандарините не стопират. Те се употребяват като универсално средство за прекъсване на кръвотечението. Пресният сок от тях пък убива някои гъбички. За задачата в изумените места неведнъж се втрива сок от плодовете или кората на мандарините. Благодарение на фитонцидните си свойства, подовете оказват още антимикробно деяние.

Въпреки многочислените си лечебни свойства, мандарините могат и значително да навредят, като раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата.

Поради това не се предлагат при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити, колити и изострени чревни болести, както и при холецистит, хепатит и изострен нефрит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР