От този понеделник 18-милионният китайски мегаполис Шънджън разрешава на роботизираните

...
От този понеделник 18-милионният китайски мегаполис Шънджън разрешава на роботизираните
Коментари Харесай

Китай реши кой ще носи отговорност при инциденти с безпилотни таксита

От този понеделник 18-милионният китайски мегаполис Шънджън позволява на роботизираните таксита да работят без водач зад кормилото, макар че чиновник на компанията хазяин, към момента би трябвало да е в транспортното средство. В същото време китайските законодатели дефинираха областите на отговорност за последствията от произшествия с роботизирани таксита.

Както изяснява Ройтерс, в случай че водачът участва в кабината, той към момента носи отговорност за последствията от произшествието. Ако транспортното средство се е движило в изцяло безпилотен режим и в кабината не е имало лице, способно да го ръководи, отговорността се трансферира върху притежателя на транспортното средство. И най-после, в случай че се потвърди, че повода за произшествието е недостатък в хардуера или софтуера на роботизираното такси, тогава производителят или разработчикът на софтуера ще носи отговорност за последствията и даже притежателят на транспортното средство ще има право да заведе дело, да не приказваме за другите потърпевши.

В Съединени американски щати да вземем за пример отдавна се организират проби на безпилотни таксита по публичните пътища, само че едвам тази година на фирмите беше позволено да правят търговски пътнически транспорти, а таксита без водач се употребяват единствено по строго избрани направления в няколко града в страната. Липсата на ясни законови разпореждания към момента попречва пълноценната употреба на автоматизирани таксита и китайските управляващи направиха огромна крачка напред в това отношение, въпреки и към този момент единствено в един град.

DeepRoute.ai към този момент е провела към 50 000 тестови пътувания с автоматизирани коли в Шънджън през предходната година. Дъщерното сдружение на Baidu - Apollo, както и Toyota, Nissan и започващи компании, подкрепени от Alibaba, също оферират своите роботизирани таксита там. Спецификата на локалния трафик слага високи условия към сигурността на шофирането в автоматизиран режим, защото на пътя има доста скутери, а дисциплината на пешеходците е доста противоречива. До 2025 година държавното управление на Шънджън има намерение да усили оборота на автоматизирания пътнически превоз до 30 милиарда $ годишно. Само DeepRoute ще усили автопарка си от автоматизирани таксита до 1000 автомобила през идващите години. Компанията ще предлага набор от съоръжение, належащо за превръщането на елементарен автомобил в роботизирано такси, против 3000 $.

Според участниците на китайския пазар, работата на локално равнище предлага както преимущества, по този начин и спомагателни провокации. Например финансовите разноски в Китай са три пъти по-ниски от тези в Калифорния, само че приходите от транспортни услуги тук също са осем пъти по-ниски. По тази причина китайските компании обмислят основаването на евтини роботизирани таксита, с цел да понижат личните си разноски до равнище, което да обезпечи сигурна възвръщаемост на вложенията в конкуренция с обичайните таксита, ръководени от водачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР