От проектната компания посочват, че вече преговарят с финансови институции

...
От проектната компания посочват, че вече преговарят с финансови институции
Коментари Харесай

Обществените поръчки за българско-гръцката връзка ще бъдат обявени до края на 2017 г.

От плановата компания показват, че към този момент договарят с финансови институции за разпределяне на финансирането за газопровода.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Българо-гръцката газова връзка ще получи финансиране от 35 млн. евро

Средствата ще бъдат отпуснатнати по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
15 юни 2017
Срокът за запазване на потенциал за българско-гръцката връзка евентуално ще бъде продължен

Проектната компания ще изиска още месец за предложения, с цел да могат две от заинтригуваните компании да се приготвят
20 окт 2016
Още четири компании с интерес за транспорт на газ през българско-гръцката връзка

Aмериканската Noble energy може да се откаже от декларирания потенциал за транспорт през тръбата
5 окт 2016
БЕХ предложения претендентите да доставят газ от Гърция да подадат обвързващи предложения

Участниците могат да резервират потенциал надлежно за 5, 10, 15, 20 и 25 години
12 авг 2016

До края на годината плановата компания ICGB, която построява българско-гръцката газова връзка, ще разгласи публичните поръчки, нужни за пускане на строителството на газопровода, оповестиха от там, отчитайки напредъка по плана, реализиран през 2017 година Акционери в компанията с равни дялове са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и гръцката IGI Poseidon, в която акционери са гръцката газова корпорация DEPA (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Поръчките ще бъдат за избор на инженер-консултант, както и за планиране, доставка и строителство. Проектната компания ще разгласи и търг, обвързван с археологичното изследване за трасето на газопровода, както и за възлагане на строителен контрол.
Проектната компания е внесла и заявката за приемане на позволение за градеж на българска територия в Министерството на районното развиване, което би трябвало да бъде издадено доникъде на септември 2017 година, показват от там.

Какво следва

Проектната компания към този момент е кандидатствала пред енергийните регулатори на България и Гърция за правото газопроводът независимо да дефинира цените си за транспорт. Тяхното решение за това се чака до края на октомври, а на Европейска комисия - до януари 2018 година След като това стане ще могат да се сключат и окончателните съглашения за превозване на газа с търговците, които към този момент са резервирали потенциал. За момента това са пет компании, които са запазили 1.6 милиарда куб. метра, или 60% от оферти потенциал на газопровода от 2.7 милиарда куб. метра. След като изключението на европейското законодателство бъде утвърдено, компанията има желание да разгласи нов пазарен тест за свободния потенциал на тръбата.

С помощ от Европа

Газовата връзка е евентуален бенефициент и на Европейските фондове за България и Гърция, като концепцията е да се кандидатства за 35 млн. евро. Отделно за построяването на плана на българска територия има утвърдена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, което може да обезпечи с 1-2% по-ниски лихви от пазарните.
От компанията показват, че към този момент договарят с финансови институции за разпределяне на финансирането.

До момента за газопровода има утвърдено европейско финансиране от 45 млн. евро, които ще бъдат разграничени сред българските и гръцките сътрудници. Общата стойност, на която се прави оценка газопроводът, е 220 млн. евро. Иванов: Природният газ може да поевтинее с 3-4% от октомври

Крайната цена на природния газ може да падне с 3-4% от началото на октомври, предвижда ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов след намерено съвещание в комисията. Той обаче посочи, че това е негово персонално мнение и не може да се ангажира какво ще е крайното решение на комисията.
В края на предходната седмица " Булгаргаз " разгласи, че е внесла ценово предложение за утвърждение от регулатора за понижение от 7.29% или цена от 343.22 лева./1000 куб. м. без цена за транспорт, данък и Данък добавена стойност. От 1 октомври обаче се очакеа нарастване на такса транспорт, която съгласно " Булгартрансгаз " и регулатора ще бъде сред 0.37 до 2.4% за обособените консуматори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР