От правилното развитие на енергетиката зависи колко конкурентна ще бъде

...
От правилното развитие на енергетиката зависи колко конкурентна ще бъде
Коментари Харесай

Теменужка Петкова остава министър заради подкрепата на Борисов

От вярното развиване на енергетиката зависи какъв брой конкурентна ще бъде стопанската система ни . Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред студенти от УНСС. Тя подчертава какъв брой значима е диверсификацията на доставките на газ. В момента страната ни разчита единствено на доставките от Русия . Важен стратегически план за страната и Европейски Съюз, по думите й, е планът с Гърция.

Този план е признат от Европейски Съюз като стратегически, съгласно Петкова. Този план е в топ седем на значимите планове за общността . Този план е в действителност огромно предизвикателство, акцентира енергийният министър. Проектът ще докара до диверсификация на доставките в района.

 Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб
Теменужка Петкова има вяра в бъдещето на газовия хъб " Балкан "

Европейска комисия към този момент ни даде финансиране за изследването

Друг значим план е връзката със Сърбия . За страната ни от голяма важност е интерконектора с Турция. За газовия хъб Балкан министър Петкова изясни, че страната ни ще стане газоразпределителен център на доставките от разнообразни източници. За да стане той обаче би трябвало да си свършим работата, по думите й. За да се случи този план у нас са налице всички предпоставки, увери министърът на енергетиката.

В края на 2016 стана факт интерконектора с Румъния, уточни Теменужка Петкова. Полагаме нужните старания, посочи тя и изрази убедеността, че кабинетът ще реализира задачата си за диверсификация на доставките. За пръв път от години НЕК ще е на облага. Всеки лев инвестиция в електропреносната мрежа е инвестиция в сигурност, съгласно Петкова.

За АЕЦ Белене министърът очерта историята на плана. Малко над 3 милиарда лв. са вложени в този план, посочи Теменужка Петкова. Сега стои въпросът за бъдещето на централата. До края на юни Народното събрание разпореди на министъра да рапортува какво ще се прави с оборудването. Каквото и решение да се вземе, то би трябвало да е в необятен консенсус, съгласно нея. Не можем да си позволим тези милиарди да бъдат отписани с лека ръка , по мнението й.

 Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ
Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ " Белене "

Оборудването за " Белене " се съхранява добре, установи Петкова

Студент се тормози дали са безвредно атомните централи. Петкова го увери, че няма взаимни отстъпки със сигурността на атомната централа АЕЦ Козлодуй . Имаме положителни връзки с Русия, уточни още Петкова. Доставките са обезпечени, успокои енергийният министър.

Друг студент попита дали по-морално е щяло да бъде Бойко Борисов да одобри оставката й . Теменужка Петкова не се смути и разкри тактиката за приватизацията на ЕРП-тата. Според нея няма нищо неприятно, че български компании са взели участие в договорката за ЧЕЗ . А договорката е по чешките правила.

Министърът посочи, че се основала политическа нервност към договорката . Приятна изненада за нея била поддръжката към нея. Затова тя остава на поста, изключително и след поддръжката на премиера Бойко Борисов . Отстраняването й щяло да значи, че кабинетът има нещо общо със договорката и че имало нещо подозрително.

 Жельо Бойчев пита Борисов разговаряно ли е за назад изкупуване на ЧЕЗ
Жельо Бойчев пита Борисов разговаряно ли е за назад изкупуване на ЧЕЗ

Удължаване на периода на работа на комисията желае ръководителят й

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след експлоадирането на абсурда с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единомислещо гласоподаваха основаването на специфична анкетна комисия, която да прегледа договорката с ЧЕЗ . Предложението бе на левицата. Комисията се сформира на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се очакваше в края на март. Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова, организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха , че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка , тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ , макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

 Всички ЕРП-та желаят по-скъп ток, само че КЕВР няма да го допусне
Всички ЕРП-та желаят по-скъп ток, само че КЕВР няма да го допусне

Граждани могат да бъдат спокойни, тъй като КЕВР се преценява напълно с ползите и потребностите на българското общество
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР