Процесът срещу девет египтяни, обвинени в причиняване на корабокрушение, което

...
Процесът срещу девет египтяни, обвинени в причиняване на корабокрушение, което
Коментари Харесай

В Гърция започва процеса за най-голямата мигрантска трагедия в Средиземно море

Процесът против девет египтяни, упрекнати в причиняване на корабокрушение, което умъртви стотици мигранти край Гърция предходната година, стартира на фона на митинги във вторник в град Каламата, предава " Ройтерс ".

Близо 700 мигранти от Пакистан, Сирия и Египет се качиха на рибарски траулер в Либия, който пътуваше за Италия, в югозападна Гърция, на 14 юни. Около 104 оживели бяха избавени и единствено 82 тела бяха извадени в един от най-смъртоносните произшествия с лодки в Средиземно море.

Египтяните, на възраст сред 21 и 41 години, бяха задържани часове след потъването на лодката и останаха в полицейския арест по обвинявания в контрабанда на мигранти, причиняване на корабокрушение и присъединяване в незаконна организация . Те отхвърлят ​​неправомерни дейности.

Но интернационалните правозащитни групи, юристи и очевидци оспорват, че мъжете са отговорни. Мнозина настояват, че бреговата защита е отговорна, което тя отхвърля.

" Това, което е... отвратително, е да осъдиш човек за дейности, които в никакъв случай не е направил , и да изцапаш ръцете му с кръв посредством личните си дейности ", сподели юристът на отбраната Ефи Дуси пред публицисти предходната седмица.

Рано във вторник мъжете бяха докарани в препълнена правосъдна зала, до момента в който родственици, очевидци и поддръжници ги следиха от разстояние.

Пред съда протестиращите в поддръжка на обвинените се сбиха за малко с полицията, която беше отделила региона.

" Това закононарушение няма да бъде забравено ", скандираха протестиращите. " Ще станем гласовете на мъртвите. "

Оцелелите споделиха пред Ройтерс предходната година, че пагубен опит на бреговата защита да изтегли лодката е предизвикал преобръщането ѝ в едни от най-дълбоките води в Средиземно море.

Адвокатите на отбраната споделиха, че против мъжете са повдигнати обвинявания след преждевременно следствие и при липса на задоволително доказателства. Те упрекват бреговата защита, че е следила кораба с часове, преди да стартира избавителна интервенция и че бреговата защита се е пробвала да изтегли лодката в италиански води. Бреговата защита отхвърли обвиняванията и сподели, че хората на борда на лодката са отказали помощ.
 Бежанци се удавиха край Тунис
Бежанци се удавиха край Тунис

Властите вземат ограничения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР