Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране на

...
Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност иска падане обсадата на град в Судан

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изиска в четвъртък прекъсване на обсадата на ал-Фашир - град с население от 1,8 милиона души в региона на Северен Дарфур в Судан - от паравоенните сили за бърза поддръжка  и неотложно преустановяване на боевете в региона.

15-членният съвет одобри резолюция, направена от Англия, която също приканва за евакуиране на всички бойци, които заплашват сигурността и сигурността на цивилните в Ал Фашир, последният огромен град в обширния западен район Дарфур, който не е под контрола на RSF.

" Атака против града би била пагубна ", сподели английският дипломат в Организация на обединените нации Барбара Удуърд пред съвета. " Този ​​съвет изпрати през днешния ден мощен сигнал към страните в спора. Този жесток и неправдив спор би трябвало да завърши. "

Войната избухна в Судан през април предходната година сред суданската войска и RSF, предизвиквайки най-голямата рецесия с разселването в света. Висши чиновници на Организация на обединените нации предизвестиха, че влошаващото се принуждение към Ал-Фашир заплашва да отприщи кървави междуобщностни битки в целия Дарфур.

Подготвената от Англия резолюци я получи 14 гласа " за ", до момента в който Русия се въздържа.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд сподели, че това е " нерешителен миг ".
 Най-малко 100 цивилни са убити при офанзива в Судан
Най-малко 100 цивилни са убити при офанзива в Судан

Нападението е осъществено от паравоенните сили за бърза поддръжка

" Хората на Ал-Фашир са в капан. Те са заобиколени от тежко въоръжени бойци на паравоенните сили за бърза поддръжка. Храната, водата, медикаментите и други съществени неща изсъхват, сподели тя. Настъпва апетит и опасността от по-нататъшно принуждение, в това число кръвопролитие, е огромна ".

Главната болница на Ал-Фашир е била атакувана  и е изключена от употреба, оповестиха Лекари без граници в неделя. Около 130 000 поданици са напуснали града заради боевете през април и май, споделиха от Организация на обединените нации, само че напускането им е рисково, защото бягащите са били нападнати на основния следен от паравоенните сили път.

Съветът за сигурност прикани враждуващите страни да разрешат на цивилните да се реалокират в по-безопасни зони във и отвън Ал-Фашир.

Доклад от 5 юни на лабораторията за филантропични проучвания на Йейл откри, че към 40 селища отвън града са били разрушени от палежи от края на март.

Съветът за сигурност прикани страните " да се въздържат от външна интервенция, която се стреми да подклажда спорове и неустойчивост и припомня на всички страни в спора и държави-членки, които улесняват прехвърлянето на оръжия и военни материали към Дарфур, за техните отговорности да съблюдават оръжейните разпореждания ембаргови ограничения ".

Наблюдателите на глобите на Организация на обединените нации дефинираха като " достоверни " обвиняванията, че Обединените арабски емирства са дали военна поддръжка. ОАЕ отхвърли.

Организация на обединените нации съобщи, че близо 25 милиона души, половината от популацията на Судан, се нуждаят от помощ, а към 8 милиона са напуснали домовете си.

Глобален орган по продоволствената сигурност, подкрепян от Организация на обединените нации, съобщи, че са нужни незабавни дейности за " попречване на необятно публикувана гибел и цялостен срив на поминъка и попречване на пагубна рецесия с апетит в Судан ".

Съединени американски щати настояват, че воюващите страни са направили военни закононарушения .
 Организация на обединените нации: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 година
Организация на обединените нации: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 година

117,3 милиона души са потърсили леговище надалеч от домовете си

Между 10 000 и 15 000 души са били убити единствено в един град в Западен Дарфур предходната година при етническо принуждение, проведено от паравоенните сили за бърза поддръжка и съюзническите арабски милиции, съгласно отчет на наблюдаващите на глобите на Организация на обединените нации, забелязан от Ройтерс през януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР