От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е спрян

...
От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е спрян
Коментари Харесай

Коледна честитка: Токът скача заради 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” – щетата е за 250 млн. лева

От среднощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е спрян за ремонт за премахване на механически проблем, който ще продължи чак до 26 декември.

Временното прекъсване на блока няма да докара до проблеми с тока, само че евентуално ще докара до повдигане на цената му, стана ясно от коментар пред БНР на Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО).

„ Не се чака прекъсването да докара до проблеми с електрозахранването, защото страната ни има задоволително мощности “, увери пред БНР Ангелин Цачев.

Реклама

Към този миг износът към страните в района е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „ Козлодуй “ действително създава 24 хиляди мегаватчаса на денонощие.

Отделно, другата седмица ще влезе в употреба и 7-и блок в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, изясни Цачев. „ Имаме и задоволително запас във водните централи, които да обезпечат нужните оперативни запаси в системата “, добави той.

„ Със сигурност сила за пазара ще има. Отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази сила, защото отпадането на хиляда мегавата от производството в целия район ще аргументи един спомагателен дефицит в така и така дефицитния район на Югоизточна Европа, което евентуално ще докара до по-високи цени “, позволи шефът на ЕСО.

Според Георги Кадиев спреният блок ще донесе 250 милиона лв. пропуснати изгоди, които ще се отразят на бюджета, респективно на всички нас.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР