От обедняла и нестабилна страна гигант до пълновластен господар на

...
От обедняла и нестабилна страна гигант до пълновластен господар на
Коментари Харесай

Първият блицкриг на Путин


От обедняла и нестабилна страна колос до всемогъщ стопанин на „ близката чужбина “ – метаморфозата на Русия не се случва за един ден и не може да се обвърже с едно събитие. Въпреки това, една война от преди 14 години първа сподели на света, че Москва още веднъж има огромни упоритости.

Конфликтът в Грузия от 2008 година продължи в дейната си фаза по-малко от седмица и не може да се съпоставя с мащаба на събитията, които се случват сега в Украйна. Въпреки това, паралелите не са малко.
Снимка: Getty Images

По-долу ще се опитаме да отговорим на някои от най-важните въпроси.

Кой е отговорен за грузинския спор?

Независимостта на Грузия от Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година носи както положителни, по този начин и неприятни вести за жителите на младата страна. Сепаратистки групировки благодарение на Русия съумяват да се отделят в интернационално непризнатите Южна Осетия и Абхазия. В кръвопролитията умират хиляди цивилни, а в пъти повече са тези, които са принудени да изоставен домовете си.

Дълги години спорът е „ замразен “, само че това се трансформира, когато през 2004 година властта в Тбилиси отива в ръцете на Михаил Саакашвили – прозападен водач, който също така дава обещание на народа връщане на отделилите се провинции.
Снимка: Reuters

Грузия интензивно модернизира армията си, като към 2007 година цели 9,2% от нейния Брутният вътрешен продукт отива за защита. Бойната ѝ техника идва и от западни снабдители и локални производители и, най-малко на доктрина, превъзхожда дори огромна част от наличното в съветската войска.

Всичко това не остава неусетно за Москва и още от 2006 година Кремъл стартира да възнамерява ответни дейности. Междувременно в сепаратистките републики тече развой по „ паспортизация “ и живеещите в нея стават всеобщо съветски жители. Освен това, в Южна Осетия и Абхазия за ситуирани съветски сили – за мироопазваща задача.

Кога войната става неизбежна?

През 2008 година обстановката става извънредно комплицирана заради две аргументи – признаването на Косово за самостоятелна страна (удар по съветския съдружник Сърбия) и декларацията от Букурещ, която дава ясна вероятност за участие в НАТО на Грузия и Украйна (както виждаме и в последните дни – сходно развиване е изцяло недопустимо за Москва).
Снимка: Getty Images

През лятото на 2008 година районът влиза в серпантина на непрекъснато ескалиращо принуждение – от крайпътни бомби и престрелки до артилерийски удари по грузински села.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР