От началото на руското военно нашествие в Украйна на 24

...
От началото на руското военно нашествие в Украйна на 24
Коментари Харесай

Оперативни насоки относно прилагането на Директивата за временната закрила

От началото на съветското военно настъпление в Украйна на 24 февруари над 3 милиона души са избягали от страната, като съгласно оценки на Организация на обединените нации повече от половината от тях са деца.

В отговор на тази невиждана обстановка за рекордно къс период Европейски Съюз се споразумя да задейства , с цел да помогне на хората, бягащи от войната в Украйна. Директивата стартира да се ползва неотложно на 4 март и в този момент предлага незабавна отбрана и явен юридически статут на милиони хора.

Днес Комисията показва оперативни в поддръжка на страните членки при използването на директивата. Всеобхватните насоки ще подкрепят идващите лица да разполагат с поредно и дейно ниво на права, а страните членки — да поемат новите си отговорности.

Насоките са предопределени да служат като динамичен документ, който да отразява обстановката на място и да регистрира съответно изменящите се потребности на страните членки. Основните им детайли включват:

· Изясняване на това кой има право на краткотрайна протекция, включително да вземем за пример лицата, които са се употребили от интернационална протекция или равностойна национална протекция в Украйна преди 24 февруари и които са били разселени от Украйна на 24 февруари или по-късно, както и членовете на техните фамилии.

· Определение за „ подобаваща протекция “ според националното право. Това е допустима опция на краткотрайната протекция, която може да бъде предоставена от страна на страните членки и не би трябвало да бъде идентична, само че би трябвало да зачита Хартата на главните права на Европейския съюз и духа на Директивата за краткотрайната протекция.

· Уточняване на типа доказателства, нужни за прилагане на краткотрайна протекция или подобаваща протекция според националното законодателство.

· Насърчаване на страните членки да обмислят опцията за даване на краткотрайна протекция на лица, които в стеснен смисъл не биха попаднали в приложното поле на Директивата, само че които се нуждаят от протекция, като да вземем за пример тези, които са избягали от Украйна малко преди 24 февруари 2022 година

· Деца: насоките включват специфична глава по отношение на децата. На непридружените деца и юноши следва неотложно да бъде назначен легален аставник или подобаващ представител. Всички бягащи от войната деца, без значение от техния статут, следва да имат цялостна протекция и бърз достъп до своите характерни права (вкл. обучение, опазване на здравето, психосоциална помощ).

· Насоки по отношение на характерните права според Директивата за краткотрайната протекция: разрешението за престояване следва да служи като документ за доказване на статута на обещано лице пред други органи, като да вземем за пример служби и бюра по заетостта, учебни заведения, лечебни заведения.

· Насоки за гарантиране на свободното придвижване както преди, по този начин и след издаването на позволения за престояване

· Предоставяне на помощ за репатриране на лица, които нямат право да останат в Европейски Съюз, като например нуждата от приемане на консулска помощ за репатриране, която може да се поддържа от Frontex.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР