От началото на конфликта в Украйна изминаха два месеца. Много

...
От началото на конфликта в Украйна изминаха два месеца. Много
Коментари Харесай

Неафишираната помощ на Италия за Украйна

От началото на спора в Украйна изминаха два месеца. Много се изписа за помощта, която редица страни по света оказват на тази страна. Някак си в сянка остана въпросът по какъв начин Италия, която е страна член на Европейски Съюз и на Г-7, взе участие в тези групови старания за подкрепяне на Украйна.



Военна помощ
В някои страни членки на Европейски Съюз и на Г-7 се водят оживени диспути дали или каква военна помощ да се окаже на Украйна, с цел да може тя да устои на съветската инвазия, а някои водачи, като да вземем за пример Еманюел Макрон, Борис Джонсън или Джъстин Трюдо, намерено оповестиха каква военна техника ще дават на Киев. През това време Италия също направи нужното, само че без доста звук. След като италианският парламент утвърди в средата на март кардинално оказване на военна помощ за Украйна, държавното управление приготви няколко постановления в тази тенденция. Първото към този момент беше изпълнено, а второто бе признато наскоро, до момента в който трето е в развой на подготовка. Тези постановления остават секретни за необятната общност, само че за наличието им, по-специално за военната техника, която Италия е пратила или възнамерява да прати на Украйна, е била осведомена детайлно специфичната парламентарна комисия по сигурността на страната. Италиански медии, базирайки се на свои източници, към този момент разясниха какви са били първите оръжейни колета. Властите публично не удостоверяват тези изявления. В. " Република " и профилираното издание " Старт " написаха, че Рим е пратил на Киев портативни зенитно-ракетни комплекси " Стингър " с инфрачервено ориентиране, създадени от американската компания Рейтиън текнолъджис (Raytheon Technologies), изключително комфортни за потребление при спор в градска среда, където би трябвало да се придвижват въоръжения бързо и елементарно. Въпросните комплекси са портативни даже в багажник на транспортно средство и могат да бъдат употребявани и от добре подготвени цивилни. Били са пратени и противоканкови гранатомети " Панцерфауст ", създадени от немската компания Динамит Нобел Дифенс (Dynamit Nobel Defence). Италианските сили са ги употребявали в Афганистан и Ирак. Но в Украйна били пратени лимитирани количества, тъй като и количествата, с които разполага самата Италия са стеснен. Пратени са били и портативни противотанкови ракетни комплекси " Милан ", които са френско-германска разработка на компанията Ем Би Ди А (MBDA), а в Италия те се създават от консорциума Ото Мелара и Сниа (Oto Melara и Snia). Изпратени са били 700 бройки и 17 000 ракети за тях, при поискани от украинска страна 1000 бройки и 30 000 ракети, написа " Старт ". Италия не е могла да изпрати обаче многофункционални израелски противотанкови ракетни комплекси " Спайк ", тъй като израелският производител Рафаел Адвандес Дифенс Систъмс (Rafael Advanced Defense Systems Ltd) не е дал позволение заради дипломатически претекстове и опасения, че те може да се озоват в ръцете на руснаците. Италия е пратила и картечници MG 42/59, които са италиански вид на немските MG3 и които са създадени по лиценз от италианския оръжеен производител Берета (Beretta).

Украинците харесвали обаче най-вече бронираните многоцелеви леки тактически транспортни средства " Линкс ", само че те не са били получени от Италия, а са били пленени от съветските сили, тъй като такава блиндирана техника е имало в съветските военни конвои в Украйна. Общо съветската войска разполагала с към 360 сходни транспортни средства вследствие на контракт сред италианската компания Ивеко Дифенс Веикъл (Iveco Defence Vehicles) и съветската компания Оборонсервис (Oboronservis), следена от съветското министерство на защитата и отговаряща за доставките и снабдяването на съветската войска. Договорът датирал от 2011 година Въз основа на него двете компании основали джойнт венчър. Договорът е бил за към 1 милиард $ и предвиждал и създаването на 1775 транспортни средства, само че бил анулиран през 2013 година, когато Русия предпочела вместо италианските " Линкс " националните бронирани транспортни средства " Газ Тигр ", написа " Старт ". В разследване на анексията на Крим Европейски Съюз наложи наказания на Русия, в това число и оръжейно ембарго. Но в това време блиндираните " Линкс ", с които Русия въпреки всичко се е сдобила преди тази дата, са били употребявани по време на съветската интервенция в Сирия на страната на силите на Башар Асад. Сега украинските сили са съумели да унищожат 20 такива машини и да сложат ръка на още десетина, написа " Старт ".

Смята се, че втора пратка оръжия от Италия за Украйна, ще включва още " Стингър " и " Милан ", противотанкови гранатомети, леки и тежки картечници, бронежилетки, боеприпаси, пакети с военни хранителни дажби, добавя " Скай Ти Джи 24 ". Заговори се за обсъждане и на пращане на " Линкс ", както и на 155-милиметрови самоходни артилерийски установки " М109 ", които са американско произвеждане, и на бронетранспортьори " М113 ", които са също американско произвеждане. Според " Кориере каузи сера " управляващите обмисляли и изпращането на 155-милиметрови самоходни артилерийски установки " PzH 2000 ", които са създадени от немската компания Краус-Мафей Вегман ( Krauss-Maffei Wegmann). За всичко това още веднъж няма публично удостоверение от страна на управляващите.

Пратките потегляли от военното летище в Пратика ди Маре, в Италия, първо за Полша.

Изпращането на военна помощ за Украйна не бе посрещнато еднопосочно от италианските политически сили. Против пращане на повече офанзивни оръжия се разгласи някогашният министър председател Джузепе Конте, водач на антисистемното " Движение 5 звезди ", което е най-голямата независима група в италианския парламент. Той даже изиска разсекретяване на информацията какво тъкмо се праща на Украйна. Но външният министър на Италия Луиджи Ди Майо, който е от същата политическа мощ, следва курса, общопризнат от необятното съдружно държавно управление на Марио Драги. Тоест по тематиката за военната помощ има разцепление в самото " Движение 5 звезди ". Демократическата партия на някогашния министър председател Енрико Лета поддържа изпращането на оръжия. Крайнодясната партия " Италиански братя " на Джорджа Мелони също. Бившият вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайнодясната партия " Лига ", както и някогашният италиански министър председател Матео Ренци, водач на партията " Италия Вива ", също поддържат пращането на оръжия, само че подчертават, че би трябвало да се приказва и за мир и за дипломация за постигането на мир в Украйна и да се прави разлика сред отбранителна и настъпателна военна техника. По тематиката за пращането на оръжия няма до момента изработен коментар от някогашния министър председател на Италия Силвио Берлускони, само че високопоставеният представител на неговата партия " Форца Италия " Антонио Таяни приказва за пращане единствено на отбранителна военна техника и за договаряния за мир в Украйна.



В интервала 24 февруари - 27 март Италия е била четвъртата страна в света по стойност на военните помощи, изпратени на Киев. Общо те са възлезли през този интервал на 150 милиона евро, написа на 30 април италианското издание " Темпо ", като се базира на проучване на авторитетния мозъчен концерн " Институт за международна стопанска система " в Кил. За задачата мозъчният концерн е проучил 31 страни (27-те страни членки на Европейски Съюз, плюс Съединени американски щати, Обединеното кралство, Канада и Япония). Пред Италия по данните от гореспоменатия интервал се нареждали единствено Съединени американски щати (4,3 милиарда евро), Естония (220 милиона евро) и Обединеното кралство (204 милиона евро). По отношение на Италия в отчета на мозъчния концерн се напомня, че страната е оказала и друга помощ за Украйна в размер на 110 милиона евро, както и оказва помощ при приема на украински бежанци. Това значи, че общо съдействието на Италия за Украйна възлиза на към 500 милиона евро, показва " Темпо ".

В светлината на спора в Украйна долната камара на италианския парламент разгласи, че държавното управление ще би трябвало да приготви проект за поетапно увеличение на разноските за защита, тъй че те да доближат задачата от 2 % от Брутният вътрешен продукт. Планът ще би трябвало да подсигурява способността на Италия да пази националните си и ползи, както от отбранителна позиция, по този начин и от гледната точка на енергийните доставки. Италия е похарчила 24,4 милиарда евро за защитата си през 2021 година Това се равнява на 1,37 % от нейния Брутният вътрешен продукт, съгласно данни на " Миланския католически университет ". Страната в качеството ѝ на член на НАТО, даде обещание да доближи задачата от 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година, напомня Ройтерс.

Още при започване на съветската инвазия в Украйна в тирада пред Народното събрание италианският министър председател Марио Драги съобщи, че Италия е подготвена да способства с 1400 военнослужещи за натовския отговор на обстановката. А още 2000 спомагателни италиански военнослужещи може да бъдат предоставени разполагаем. Италия в този момент има 240 военни в натовски задачи в Източна Европа, съобщи АНСА.

На 29 април началникът на защитата на България, адмирал Емил Ефтимов съобщи в изявление за емисията " По света и у нас " на Българска национална телевизия, че сред 700 и 800 военни от Италия ще дойдат в България за присъединяване в Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.



Доброволци
Смята се, че към 60 италианци се борят в този момент в Украйна. Някои от тях са в тази страна от няколко години, напомня АНСА. Обикновено става дума за мъже от ниско или приблизително социално-икономическо равнище, без родственици. Някои от тези италианци са на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Италианското министерство на външните работи напомни още през март, че тези доброволци могат да бъдат съдени в Италия. Два члена от наказателния кодекс (244 и 288) разясняват, че за " противников дейности по отношение на периферия, които излагат италианската страна на риск от война ", е планувано наказване от 4 до 15 години затвор. А в случай че войната избухне вследствие на този риск, то присъдата е пожизнен затвор, напомня АНСА.

Според анализатора Франческо Мароне множеството от доброволците, отиващи в Украйна, са с крайнодесни позиции. Най-отявлен образец е този с италианеца Андреа Палмиери, който не е криел неофашистките си позиции. За първи път той отишъл в Донбас преди осем години, където застанал на страната на проруските сепаратисти. Миналата година той беше наказан в Италия на пет години затвор.
Но измежду италианските доброволци не липсват и симпатизанти на крайната левица, които също се сражавали на страната на Русия, водени от концепцията да съживят славното съветско минало, когато Украйна е била неделима част от руската империя, отбелязва АНСА. Такъв е бил да вземем за пример 45-годишният Еди Онгаро. В края на март бе обявено, че той е бил погубен в Украйна, до момента в който се сражавал на страната на проруските сепаратисти в Донбас. Той е напуснал Италия през 2015 година, с цел да отиде в Донбас. Самоопределял се е като антифашист и интернационалист, който се бори против несправедливостите по света.

Сред най-известните доброволци, застанали на страната на Украйна в спора в този момент, е 23-годишната Джулия Скиф. Италиански медии дълго писаха за нейното присъединение към силите на Киев. Тя даже се включи в репортажи от Украйна в някои италиански малките екрани. На 6 април да вземем за пример тя се включи в полемично-сатиричната телевизионна стратегия " Хиените ". Тогава тя сподели, че надали ще може да приказва повече пред медиите, че би трябвало да пази в загадка задачите си, че ще бъде пратена в град, който е под блокада, че не съумява нито да спи, нито да се храни, тъй като няма време, че не може да се чуе по телефона даже с околните си. Този репортаж от фронта породи дискусия в Италия и мнозина укориха Скиф, че е в Украйна, с цел да си завоюва популярност и да умножи почитателите си в обществените мрежи, а други разясниха, че тя не е осъзнавала с какво се захваща, като е отишла в страна във война. Тя самата твърди, че е в Украйна, с цел да помогне на близък си и да предотврати експлоадирането на Трета международна война, написа " Ти Джи ком 24 ". Скиф добавя, че Русия употребява в Украйна неразрешени оръжия. В интерес на истината младата жена е полемична персона в Италия още отпреди войната в Украйна. Скиф, която е от Мира в провинция Венеция, е учила първо във военното летателното учебно заведение в Латина. Там е била подложена на обред за новобранци, включващ удар на главата в стена, пердашене с тънка пръчка и мятане в басейн. Скиф подаде недоволство против този обред, а в това време се появиха фрагменти, които я демонстрираха по какъв начин тя самата взе участие в сходен обред на бойно кръщене на друга новобранка. После Скиф постъпи във военновъздушната академия в Поцуоли, откъдето бе отстранена за неприспособимост към специалността. Самата тя споделя, че е била обект на дискриминация поради битката ѝ против издевателството против новобранците в средите на военновъздушните сили. Заради тази битка тя, по думите ѝ, е била наказвана несправедливо в академията в Поцуоли и най-после несправедливо е била оповестена за негодна да бъде боен водач. Скиф даже оспори пред съда това решение, само че в последна сметка не съумя да завоюва делото. Мнозина застанаха на страната на Джулия по време на цялата тази дискусия и укориха правосъдната система в Италия, че не съумява да се оправи с този жанр закононарушения. Но мнозина хвърлиха виновността и върху Джулия, казвайки, че тя е била фактически негодна за специалността на боен водач и не е приела отхвърлянето си от академията. Сега мнозина съзират в заминаването ѝ в Украйна опит за реванш за една неосъществена кариера на боен водач в Италия. Бащата на Джулия обаче споделя, че е горделив с нея.

На 25 март съветското министерство на защитата заяви, че 6600 задгранични бойци са пристигнали да се бият в Украйна на страната на украинските сили. Те са от 62 страни, съгласно съветското ведомство. Що се касае до италианците в Украйна на 24 април италиански медии оповестиха, че съветското министерство на защитата е уведомило по дипломатически канали италианското държавно управление, че 11 италианци са починали във войната в Украйна, само че по какъв начин и кои са не е ставало ясно, нито пък при какви условия са намерили гибелта си. Било обявено единствено, че те са се сражавали на страната на украинските сили против Русия, оповестяват " Ти Джи ком 24 " и " Скай 24 ти джи ". Италианското разузнаване е споделило, че към този момент няма удостоверение на тази информация, само че се вършат инспекции по нея.



Бежанци
По данни на италианските управляващи към 22 април в Италия са пристигнали близо 100 000 украински бежанци (или по-точно 99 393). От тях 60 800 са поискали позволение за престояване в страна, като от тях 56 600 са поискали краткотрайна отбрана. Повечето от бежанците, пристигнали в Италия, са дами (51 391) и деца (35 811), а мъжете са едвам 12 191, показва изданието " Соле 24 оре ". Голяма част от бежанците са настанени при техни родственици и познати, които към този момент са се устроили в Италия. За тези бежанци ще бъде активизиран механизъм, при който те ще получават от страната по 300 евро в продължение на 3 месеца, до момента в който се ориентират в ситуацията и решат какво да вършат. За малолетните бежанци сумата е 150 евро на месец. За останалите се разчита на по този начин наречения трети бранш - компании и асоциации, които са подготвени да одобряват бежанци. Те са били поканени от италианската Гражданска отбрана да показват планове за банкет на бежанци. Онези, чиито планове ще бъдат утвърдени, се планува да получават по 33 евро дневно за подслонен украински емигрант.

Същевременно няколко бранша към този момент отвориха порти за назначение на бежанци от Украйна. Националната камара на италианската мода, сплотяваща италиански фешън компании, сложи началото на план за наемане на украински бежанци в стилните компании, написа " Република ". Още от началото на спора сред прочее Камарата инициира акция за събиране на средства за подкрепяне на бежанците, като съумя да набере над 4,5 милиона евро, предопределени за Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

А на 22 март в Италия влезе в действие разпореждане, което гласи, че до 4 март следващата година италиански медици и здравни служащи, ще имат правото да упражняват специалностите си в италиански здравни заведения, в случай че изискат, заяви АНСА.

Още при започване на спора в Украйна в италиански лечебни заведения бяха признати ранени украински деца. А при започване на април холивудската звезда Анджелина Джоли даже посети настанени в болничното заведение " Бамбино Джезу " в Рим украинчета.

Италиански медии необятно разясниха и това, че младата Валерия Шашенок от украинския град Чернигов, която при започване на спора документираше в клипове, поствани в ТикТок, какво е да си младеж в подложен на обстрел украински град, е съумяла да избяга от ужаса на войната и към този момент е подслонена при семейство в Милано, където се надявала да стартира работа, с цел да може да наеме жилище и най-после при нея да пристигна и майка ѝ.

Медиите разясниха необятно и това, че двама учещи в Киев нигерийски студенти, които е трябвало да бъдат подслонени от италианка в Палермо, поради цвета на кожата си по този начин и не са получили обещания заслон и са се озовали на улицата. Били са приютени от монахинята Анна Алонцо, която имала подслон за бежанци в Кастелдача в региона на Палермо.

Много деца на украински бежанци към този момент започнаха да учат в италиански учебни заведения. От през вчерашния ден в менюто на учебните столове към този момент са включени и няколко украински ястия, като " Пиле по киевски " и вареники, написа в " Република ".

Възстановяване на Украйна след края на войната
Все още не е ясно по какъв начин Италия ще взе участие в напъните за възобновяване на Украйна след края на спора. Засега единственото съответно нещо в тази тенденция е готовността на страната да възвърне разрушения спектакъл в украинския град Мариупол. На 17 март италианският министър на културата Дарио Франческини сподели, че държавното управление на Марио Драги е одобрило неговото предложение за даване на Украйна на средства и запаси за възобновяване на театъра допустимо най-скоро, съобщи АНСА. Украйна споделя, че театърът е бил изумен при съветски въздушен удар, до момента в който вътре е имало стотици хора, укриващи се от бомбардировките и обстрела по града. Русия отхвърля да е взимала на прицел театъра.

Санкции
Италия взе участие в санкционните старания против Русия в Европейски Съюз и на равнище Г-7 и сама наложи редица наказания. Сред тях бяха експулсиране на съветски дипломати, заледяване на активи на съветски олигарси на италианска територия, конфискуване на имущество на олигарси и на доближени до Кремъл. Италия е подготвена да поддържа и всички решения на Европейски Съюз, касаещи доставките на съветски нефт и газ, макар че е огромен вносител на съветски изкопаеми горива.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР