От множеството тревоги в умовете на главните изпълнителни директори много

...
От множеството тревоги в умовете на главните изпълнителни директори много
Коментари Харесай

Американските шефове просто не искат да подават оставка. Което може да доведе до проблеми

От множеството паники в мозъците на основните изпълнителни шефове доста малко са по-притеснителни от въпроса за корпоративните наследници. След като в продължение на години са си проправяли сложния път до върха на корпоративната стълбица, за доста шефове е извънредно мъчно да си показват по какъв начин се отхвърлят от контрола и оставят постигнатото в ръцете на някой различен.

Вместо това все по-голям брой щатски мениджъри избират да отсрочат напълно отговора на този въпрос. В края на предходната година 101 изпълнителни шефове на компании от S&P 500 са заемали ъгловия офис над десетилетие по отношение на едвам 36 10 години по-рано съгласно данни от анализаторската компания MyLogIQ. Макар някои като Уорън Бъфет (най-дълго служилият от тази групата с 53 години начело) да са построили фирмите, които ръководят, множеството са наемници. Джейми Даймън от банката JPMorgan Chase, Шантану Нарайен от софтуерната компания Adobe и Крис Насета от хотелиерския франчайз Hilton са измежду огромния брой надживели своите прародители. Тези дългогодишни шефове усилиха междинния мандат на топ мениджърите в S&P 500 от шест на седем години през последното десетилетие.

Някои шефове станаха печално известни с нежеланието си да преминат към друго амплоа. По-рано тази година Хауърд Шулц завърши третия си престой като началник на веригата кафенета Starbucks. В края на предходната година Боб Айгър пое назад ръководството на медийния колос Disney от определения от него правоприемник Боб Чапек. През юли двегодишният му контракт беше продължен до края на 2026 година Въпросът за наследството от дълго време стои отворен пред конгломерата на Бъфет - Berkshire Hathaway. Дълги години мъдрост Разбира се, доста компании се ръководят добре от дългогодишни основни изпълнителни шефове. И защото популацията в този момент е по-здраво, е излишно принуждаването на шефовете да изоставен, откакто доближат случайна възраст за пенсиониране, както доста компании към момента вършат. И въпреки всичко удължаването на мандатите на щатските висши мениджъри е причина за безпокойствие.

През 1991 година Доналд Хамбрик и Грегъри Фукутоми, които по това време са в Columbia Business School, разгласяват авторитетна публикация за " сезоните " на мандата на основния изпълнителен шеф. Тезата им е, че в ранните години на ръководство представянето се усъвършенства, когато шефовете свикнат със средата, само че по-късно понижава, защото стават по-устойчиви на измененията и по-малко ангажирани с работата. Доклад от 2015 година на Франсоа Броше от Бостънския университет и негови съавтори се пробва да дефинира количествено тази повратна точка в представянето посредством проучване на връзката сред пазарната стойност и мандата на основния изпълнителен шеф измежду обществените американски компании. Те откриват, че представянето на основния изпълнителен шеф се покачва през почти първото десетилетие на работа, преди да доближи права линия, след което стартира да понижава на към 15-годишнината.
Реклама
" В последна сметка губите сила и креативност ", споделя Бил Джордж, някогашен основен изпълнителен шеф на Medtronic, компания за медицински технологии, който в този момент преподава в Harvard Business School. Тази активност е изключително значима, когато една компания се нуждае от преоткриване на бизнеса си. Трансформацията на Microsoft под управлението на Сатя Надела в колос за облачни калкулации и водач в изкуствения разсъдък можеше в никакъв случай да не се случи, в случай че Стив Балмър, който ръководеше бизнеса през интервал на застоялост от 2000 до 2014 година, беше останал в компанията.

Продължителният престой носи опасности, даже когато дългият престой на даден основен изпълнителен шеф наподобява оневинен поради звездното му показване. Айгър отсрочи пенсионирането си три пъти по време на първичния си 15-годишен интервал като началник на Disney, което накара редица евентуални наследници да опитат шанса си другаде. Управителните препоръки, които чакат да намерят заместител на основния изпълнителен шеф с опит, съпоставим с този на настоящия, виждат, че е по-трудно, колкото повече забавят избора си, отбелязва Джейсън Баумгартън от HR компанията Spencer Stuart.

В идеалния случай планирането на приемствеността би трябвало да стартира в деня, в който основният изпълнителен шеф стартира работа, споделя Клаудия Алън от консултантската компания KPMG. Това включва избор на набор от претенденти, оценка на уменията им и създаване на проект за допълнение на знанията им.Най-добре е да бъдат избегнати обществени спектакли като шестгодишната сага към промяната на Джак Уелч в в миналото могъщия американски промишлен колос GE. Разделянето на функциите на основния изпълнителен шеф и ръководителя на борда също може да помогне (назначаването на водещ самостоятелен шеф рядко е задоволително, с цел да държи под надзор някой всесилен началник и на двете длъжности, камо ли да може да го уволни. Двама на всеки трима изпълнителни шефове в S&P 500, които са били отпред над десетилетие, също оглавяват и борда на шефовете по отношение на двама на всеки пет от всички шефове.

Може би най-важното предписание за последователност е да се направи чист преход. Шефовете, които остават в компанията след края на мандата им, вършат неприятна услуга на наследниците си. Най-пагубният образец за това е основният изпълнителен шеф, който остава като " изпълнителен ръководител на борда ", свободно дефинирана купа, която дава на носителя си правото да се намесва при взимането на огромни решения, като в същото време заобикаля каквато и да било оперативна отговорност. Такъв е Джеймс Горман от Morgan Stanley, който ще поеме тази купа, откакто се отдръпна като основен изпълнителен шеф на банката в идващите месеци.
Реклама
Миналата година 15% от фирмите в S&P 500 са имали " изпълнителен ръководител ". Някои от тях като Джеф Безос и Рупърт Мърдок са създатели, които желаят да запазят контрола си върху построените от тях компании. За останалите ролята може да наподобява като комфортен метод за равномерен преход. Но носи и рискове. Предшествениците може да не одобряват измененията в тактиката и по този начин да настъпи комплициране кой в последна сметка е виновен за решенията. По време на престоя на Айгър като изпълнителен ръководител на Disney той и Чапек влизаха в конфликт за редица значими решения и по този начин подкопаха доверието в новия началник. Задгробен живот Фактът, че на изпълнителните шефове им е мъчно да се откажат, не е неочакван, и то освен тъй като властта е съблазнителна. Мнозина се борят с чувството, че откакто са достигнали своя професионален връх, остава малко път пред тях, споделя Бил Джордж. Самият той, вместо да се отдръпна към живот на независимост, избира да поучава шефовете по какъв начин да употребяват мъдростта си. Някои от тях може да изберат да влязат в бордове. Други като него могат да преподават. Трети могат да опитат силите си в политиката. Преди последното си завръщане в Starbucks Шулц се заиграваше с концепцията за президентска кандидатура; Даймън пък е убеждаван също да се кандидатира. Не е прелестно да приемете, че организация, която ръководите, ще оцелее и без вас. Но отдръпването не трябва да значи прекосяване към забравата. Много от щатските шефове към момента имат какво да дадат - не на последно място късмет на идващото потомство.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Последната несбъдната фантазия на Джейми Даймън, краля на Уолстрийт 21 юли 2023, 06:47 Съоснователят на Netflix, който промени метода на гледане на телевизия, се отттегли 23 януари 2023, 08:47 Народният Уорън 21 май 2021, 12:02 Свършена ли е работата на Джейми Даймън в JPMorgan Chase 20 март 2020, 11:28 Кралят на Disneyland Боб Айгър 6 март 2020, 10:12 Джаин и Абел в царството на Уорън Бъфет 10 май 2019, 13:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР