От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлагат промени в

...
От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлагат промени в
Коментари Харесай

КЗК погна топлините счетоводители

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оферират промени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването по отношение на дяловото систематизиране на топлинна сила, заяви Българска телеграфна агенция.

От Комисията са открили, че режимът по Закона за енергетиката, регламентиращ взаимоотношенията сред топлинните счетоводители и топлофикациите, е в положение да породи конкурентно правни проблеми.

Мотивът на специалистите в Комисията е, че съгласно нормативната уредба топлинните счетоводители обменят сензитивна комерсиална информация сред съперници и може да сътвори благоприятни условия за корист с господстващо състояние. Те я получават като подизпълнители на топлофикационното сдружение във връзка с дяловото систематизиране на топлинна сила, води до продан на

Тази нормативна уредба отстранява свободното ценообразуване на един нерегулиран пазар, показват от Комисия за защита на конкуренцията. От Комисията оферират два разновидността за промени на нормативната уредба. Първият е анулация на статута на компаниите за дялово систематизиране като подизпълнители на топлофикационните сдружения и възобновяване на директните договорни взаимоотношения сред топлинните счетоводители, извършващи услугата и крайните клиенти. Другият вид е основаване на гаранции за равнопоставеност сред страните и отбягване на нарушавания на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията предлага договорите сред топлофикационните сдружения и топлинните счетоводители да се подписват при общи условия, които се утвърждават от КЕВР по предложение на топлофикационните сдружения, само че с присъединяване на топлинните счетоводители като страна и заинтригувани лица по тези контракти.

Комисия за защита на конкуренцията предлага да бъде анулирана наредбата в Закона за енергетиката, според която топлинните счетоводители дават сензитивна комерсиална информация на топлофикационното дружество, а то дефинира цена на услугата дялово систематизиране на топлинна сила на неговите съперници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР