От изказването на Хоракова става ясно, че сделка за активите

...
От изказването на Хоракова става ясно, че сделка за активите
Коментари Харесай

CEZ ще реши до края на годината дали да продава българския си бизнес

От изявлението на Хоракова излиза наяве, че договорка за активите на CEZ в България може и да няма

© Надежда Чипева Още по тематиката
Кандидат-купувачът на ЧЕЗ изненадващо излезе от пазара на ток

" Фючър енерджи " до неотдавна нямаше никакви забележими проблеми, само че очевидно не може да достави с сила хилядите компании, с които има контракт
3 дек 2017
Energo-pro пласира облигации за 370 млн. евро при висок интерес

С една част от привлечените средства ще бъдат погасени предварително и облигациите на българското сдружение
1 дек 2017
Българско-индийски консорциум може да е купувачът на ЧЕЗ
от Дневник,13 ное 2017 Чешката държавна компания CEZ " ще реши дали да продаде или не българския си бизнес до края на тази година ". Това заяви за " Капитал " Алис Хоракова от пресслужбата на сдружението. " Засега договарянията с всички претенденти по договорката не престават без каквито и да е промени ", споделя още тя по отношение на последните проблеми на посочения за любимец в наддаването - българският търговец на ток " Фючър енерджи ", който беше подал оферта дружно с индийската India Power Corporation Ltd (IPCL).

Това е нова информация, защото по последни данни на " Капитал " договорката за най-големия енергиен актив в България беше на финалната права. Ценовото предложение на " Фючър енерджи " и сътрудниците му беше над 300 млн. евро.

На 1 декември обаче стана ясно, че търговецът на ток изненадващо е изпаднал в несъстоятелност. Той изиска от " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) неотложно да бъде отхвърлен от пазара на електрическа сила в България. От обществения указател на комерсиалните участници, регистрирани като координатори на общоприети балансиращи групи, се вижда, че " Фючър енерджи ", която е била вписана в него още през 1 май 2013 година, е излязла от пазара на ток на 2 декември.

Сделката дотук

Продажбата на най-голямото електроразпределителното сдружение с 3 млн. консуматори " ЧЕЗ електроразпределение България ", снабдителното дружество " ЧЕЗ електро " и търговеца на електрическа енергия " ЧЕЗ трейд " - трите с оборот от към 1.8 милиарда лева, стартира през февруари. През август бяха подадени обвързващи предложения, а чак през втората половина на октомври се стигна до любимец - " Фючър енерджи " и индийците IPCL.

През цялото време продажбата бе обгърната в публично безмълвие отвън общите изказвания от мениджъри на CEZ, че договорката продължава. Освен предлагането на любимеца има още четири. Сред тях са Христо Ковачки, пазарджишката слънчева " Инерком ", чешката Energo-pro и консорциум сред " Приста ойл " на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

Изненадващото развиване при българския любимец (поне допреди няколко седмици нямаше данни за проблеми при търговеца) повдигна въпроса дали решението на " Фючър енерджи " да излезе от пазара на електрическа енергия не е било провокирано от съперниците му за бизнеса на ЧЕЗ.

Междувременно Energo-pro, което е притежател на едноименното електроразпределително сдружение в България, пласира преди дни сполучливо дебютната си емисия от обезпечени необезпечени облигации на стойност 370 млн. евро.

Какво следва

Ако надзорът на CEZ утвърди договорката, ще би трябвало единствено позволение от българската Комисия за защита на конкуренцията. Неформално позволение на бъдещия покупател би трябвало да даде и Европейската банка за възобновяване и развиване, която е кредитирала локалния бизнес на CEZ с над 100 млн. евро и заемът може да стане дължим, в случай че европейската институция не хареса новия притежател.

Ако се стигне до договорка, купувачът ще би трябвало да направи и търгово предложение към дребните акционери (основно пенсионни фондове) на двете обществени сдружения " ЧЕЗ систематизиране България " и " ЧЕЗ електро България ", т.е. ще са нужни още средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР