Желанието на производители и общинското ръководство на Кюстендил е, в

...
Желанието на производители и общинското ръководство на Кюстендил е, в
Коментари Харесай

Земеделци от Югозапада искат противоракетна площадка срещу градушки

Желанието на производители и общинското управление на Кюстендил е, в града бъде издигната ракетна площадка за битка с градушките. От кметството възнамеряват среща с Министерството на земеделието. Кюстендил от много време е прочут като овощната градина на България, само че все пак през годините стъпки за построяването на такава площадка не са подхванати, оповестява Нова телевизия.

Когато небето се намръщи и облаците се сгъстят, няма по какъв начин един земеделец да е спокоен, тъй като тогава вероятността за градушки се усилва. А с това се понижават възможностите за добра годишна продукция. „ Имам череши, ябълки, круши, сливи, кайсии, праскови. Зеленчуци всевъзможни. И като удари градушката, вредите нормално са огромни ”, описват локалните земеделци.

За да се подсигурява някаква отбрана от градушки, кметът Огнян Атанасов инициира среща с Министерството на земеделието. „ Климатичните условия се променят, климатът се променя. Преди години може да не е имало потребност, когато е картографирано. Към днешна дата има потребност. Доказателство за това е съществуването на частен вложител, който си построи за неговия черешов масив такава система, която е с газови ракети, и съумява да защищити по-голяма част от своята градина. Това е показателно, че тук към този момент има потребност, имаме статистика и от Агенцията по метрология, където се вижда интензитета на градушките. За нас е извънредно значимо, защото застрахователите бягат от отговорност да изплащат ”, изяснява кметът на града.

Според Димитър Сотиров застрахователите хитруват, като излизат с обяснението, че даже и повредени, плодовете могат да бъдат употребявани. „ Най-често споделят „ Вие потърпевшата годишна продукция ще я предадете за ракия, и отново ще имате някакви доходи. Това не е стопроцентова вреда ”. Но никой не купува унищожени плодове ”, безапелационен е той.

През последните няколко години вреди предизвикват даже и дъждовете, тъй като се изсипват в прекомерно огромни количества, в най-неподходящия за черешите интервал. Това поврежда плодовете и те загниват. А в случай че се изсипе и градушка, цялата акция се обрича на неуспех.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР