Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни

...
Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни
Коментари Харесай

Милошев очаква над 10% ръст от летния туристически сезон

" Очакванията ни за летния туристически сезон са огромни, оптимистичната ни прогноза е растеж от 10%, а в случай че е над 10% ще е чудесно ". Това сподели служебният министър на туризма Евтим Милошев пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на диалозите му с сектора, работодатели, туроператори и представители на бранша.

„ В петък открихме алегорично летния туристически сезон. В България туризмът е 70% на Черноморието и летният сезон ни е приоритет “, сподели Милошев и изясни, че сме в постковид време, и към този момент има възобновяване на туристическия поток.

" В България това възобновяване вървеше по-бавно и през 2023 започнаха да се доближават равнищата от 2019, а в другите страни, съизмерими с нас, стана по-бързо. От началото 2024 година за първите 3 месеца, съгласно Европейската туристическа комисия, България е на второ място по възобновяване по отношение на 2019 година, това е добър индикатор. Второто, което ни дава оптимизъм, това е времето от началото на май – празниците Великден и Гергьовден, че по груби данни туристическите регистрации са към 80 000 туристически регистрации, което е добър старт за сезона ", разяснява министър Милошев.

Към момента той би трябвало да се оправи с два казуса в туризма. Първият е ДДС-то на туроператорите. В момента то е 9% и към този момент са направени резервациите от края на предишното лято за идния сезон. Реално обаче туристическият артикул ще се оскъпи, тъй като от 1 юли т. година се връща остарялата ставка от 20%.

„ В проведения туризъм продаването на туристическият артикул е авансово планувано и такива промени не са добре. Големите записвания са от края на предишния сезон. А в този момент стартират за идващия сезон. Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на страната. Но като бизнеслогика когато е почнало в изискванията на 9% е неточно и незаслужено да приключи в други условия. Като министерство ще сложим въпроса пред МФ и в случай че това се случи, ще е жест към бранша, работодателите и бизнеса “, аргументира се министърът на туризма.

Той дефинира като максимален проблем за туризма неналичието на фрагменти. „ Доброто, което се случи е това лобиране и Народно събрание и имаше воля за 6 дни да одобри двете ремонти в Закона за чужденците в България за визите, само че това не взема решение казуса “, изясни Милошев.

За тази година се чакат служащи от Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, тъй като се оказва, че консулските служби нямат потенциал. Милошев е в диалози с Министерство на външните работи да бъдат командировани чиновници в консулските служби в страните в Азия.

" В Индия сега записванията са за края на годината ", сподели министърът. Работодатели на огромни туристически обекти по Черноморието са дали обещание на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от предходната година.

За плажовете министърът сподели, че тази година с един повече – общо 23, са получили „ наследник байрак “, което е международен стандарт за непорочност. А регионалните шефове имат ангажимент да изберат избавителните екипи на плажове, които не са отдадени чартърен или на концесия.

Относно сигурността на туристите в огромните комплекси, Милошев, заяви, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани служители на реда по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има чиновници на сигурността, представители на страни с най-многобройни туристи у нас – Полша, Чехия, Румъния и други

Самият бизнес има интерес да си усъвършенства туристическия артикул и непрекъснат надзор от институциите – Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието, разяснява министър Милошев. " Водата ни е чиста и би трябвало да се знае, не би трябвало сами да се хейтим и да сътворяваме лъжливи вести, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо доста положително. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете ", предложи министърът на туризма.

Той даде обещание, че няма да излиза в отпуска, тъй като е неприемливо в разгара на туристическия сезон министърът да почива. „ Да ме разпънат на кръст, в случай че си разреша отмора в сезона. Всяка година аз извозвам на българското море и ще почивам, в случай че не съм министър “, зарече се Милошев и показа, че министерският пост е преобърнал живота му.

Според него двете ремонти ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР