От една страна, разбира се, това, че външният дълг е

...
От една страна, разбира се, това, че външният дълг е
Коментари Харесай

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

От една страна, несъмнено, това, че външният дълг е под ограничаването от 60% от Брутният вътрешен продукт е добре, разяснява пред Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. По думите му обаче, няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по невисок дълг - " добре е да се хвалим, в случай че сме в първите три в Европа по витален стандарт, защото самичък по себе си делът на дълга в Брутният вътрешен продукт не значи нищо ", добави Гечев.

" Същият дълг в Брутният вътрешен продукт имат Бангладеш и Демократична република Конго. Много по-нисък дял в Брутният вътрешен продукт имат Екваториална Гвинея, Гватемала, Либерия, Парагвай, Таджикистан и Узбекистан. Тоест на никое място по света макроикономистите не дефинират виталния стандарт като дял на дълга в Брутният вътрешен продукт.

Умните страни си поддържат дълга в границите на рестриктивните мерки, страната вкарва повече запаси в стопанската система посредством обществено частно партньорство и развиват националната си стопанска система.

Дългът би трябвало да бъде следен, само че той би трябвало да бъде употребен рационално, счита Гечев. По думите му, значимият въпрос е - защо се употребява дългът ", уточни Гечев.

" Когато страната взима задължения и ги влага посредством пазарни принадлежности дружно с частния бизнес - тогава резултатът е позитивен.
Всичко е въпрос на доза и планове, безапелационен е Гечев. Според него към този момент съвсем 30 години България няма дълготрайна икономическа стратегия за развиване.

Много държавни управления и това държавно управление сега не знае какво вършим - къде ни е секторната политика, къде ни е написана в елементи политиката за стимулиране на износа? ", попита депутатът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР