От доста време насам Локи , богът на злото в

...
От доста време насам Локи , богът на злото в
Коментари Харесай

Богът на злото не е толкова зъл

От много време насам Локи, богът на злото в скандинавската митология, е демонизиран и описван като зло създание. Но в действителност ли е по този начин?

В доста митологии се срещат божества, които са нито положителни, нито неприятни – неутрални същества, които поддържат салдото в Вселената. Истината е, че Локи най-вероятно съставлява тъкмо това.

В някои митове се загатва за съществото Дормаму, което е олицетворение на бойното поле, където положително и зло се срещат, с цел да водят война. Ако едната страна вземе преимущество, Дормаму се намесва и изравнява салдото на силите.

Ил Сепарацио – нито добър, нито неприятен

Стари книги като „ Compendium Augumentum “ и „ Codex Lugubrum “ са били неразрешени от средновековната Църква. Те описват за създание, което е нито положително, нито неприятно, нито бяло, нито черно. То е олицетворение на сивото, което се намира сред черното и бялото, олицетворение на неутралното пространство сред положителното и злото. Това създание се назовава Ил Сепарацио, Анонимният или този, който няма име.

Средновековните текстове го разказват като „ безусловно “, а Църквата не желала някой да си намерения, че това създание е по-силно от Бог, по тази причина такива текстове били забранявани или унищожавани, а хората, които споменавали името Ил Сепарацио, били екзекутирани. Според легендите то е толкоз неутрално, че даже няма форма и по тази причина е се изобразява просто като тога с качулка.

Локи – вършителят на положително и зло

 Локи - смеещия се в най-лявата част на картина - одеве предизвикал гибелта на бога Балдр. Wikimedia Commons Локи (смеещия се в най-лявата част на картина) одеве e предизвикал гибелта на бога Балдр. Wikimedia Commons

В скандинавската митология Локи е тъкмо подобен облик – прави несгоди, само че и добрини. Точно както Ил Сепарацио, Локи е отвън системата, оттатък нея.  Локи оказва помощ за построяването на великия дворец на боговете. След това съумял да набави огромен брой скъпи предмети за божествената раса Аезир, измежду които чука на Тор, пръстена Друпнир, копието на Один и доста други. Също по този начин злото не е изначално в Локи. То се вселява в него, когато богът гълтам сърцето на злата магьосница от Асгард.

 Локи в спор с боговете. Ancient Origins Локи в спор с боговете. Ancient Origins

Оттам нататък Локи става злобен и се обръща против расата Аезир, което в последна сметка води до Рагнарьок – краят на ерата на боговете. За разлика от множеството митологии, скандинавските богове за обречени на неуспех и той се случва с помощта на Локи. В този ред на мисли Локи поставя завършек на едно остаряло и покварено потомство богове, проправяйки път за ново начало, прераждане, което може да се случи, единствено когато остарелият ред е отстранен. Светът се ражда още веднъж, в една по-добра и чиста форма, без старите детайли на безнравственост и даже Локи намира гибелта си в това филтриране.

Децата му са не по-малко забавни – от богинята Хел, през змията Йормунганд и вълкът Фенрир, до осмокракия кон Слейпнир. Въпреки всичко, Локи остава една от най-интригуващите фигури в скандинавската митология, като неговата същина ще бъде изследвана от още доста генерации историци.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР