От десетилетия си задаваме въпроса: Докъде се простира ефектът на

...
От десетилетия си задаваме въпроса: Докъде се простира ефектът на
Коментари Харесай

България губи 4-те си сезона

От десетилетия си задаваме въпроса: Докъде се простира резултатът на световното стопляне.

Според група учени от университета във Вашингтон сегашното стопляне на Антарктика не е по-сериозно от това през 30-те години на XIX в. и 40-те години на XX в.

Ръководителят на групата Ерик Стек споделя, че през тези интервали ледниците са имали същите размери като през днешния ден и са отстъпвали със същата скорост.

 Глобално затоляне

Това обаче не важи за антарктическия полуостров, който се топи с фрапантни темпове и по всяка възможност това се дължи на човешката активност.

 размразяване на ледове

Колкото до Северния ледовид океан, учените са единомислещи, че единствената въпросителна е през коя година в тези води няма да има лед.

Географските полюси се изместват в следствие от топенето на гренландските ледници и ледената завивка в други елементи на планетата. Това е заключението на група геолози от Тексаския университет след разбор на промените на Земята.

По думите на учените в преместването на полюсите е настъпила забележителна смяна.

 Еверест

Глобалното стопляне и климатичните промени могат да трансфорат Европа в един доста леден континент.

От 1982 година северният полюс се измества с към 6 см годишно към Канада, а след 2005 година изместването се е ускорило с 3 пъти и е трансформирало посоката си към Гренландия.

Като се съпоставят тези резултати с данните за гравитацията, учените откриват, че главната причина за систематичното изместване е топенето на гренландските ледници.

Температурата на Земята ще продължи да се повишава, без значение дали хората ще ѝ влияят.

България към този момент губи 4-те си сезона, като до няколко години се чака пролетта и есента да се свият до няколко седмици в годината.

Група от учени, ръководени от Судип Такури от университета в Милано, открили, че ледниците на Еверест са се свили с 13% през последните 50 година

Изследователите подозират, че отстъпването на снега и леда в региона на Еверест се дължи на парниковите газове, които се изхвърлят в атмосферата.

Човешката активност въздейства негативно на измененията в климата. Колкото повече излъчвания изхвърляме в атмосферата, толкоз по-бързо ще се случват измененията в климата. И в един миг те ще станат необратими.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР