От Демократична България внесоха проект за промени в Закона за

...
От Демократична България внесоха проект за промени в Закона за
Коментари Харесай

От ДБ предлагат регистрацията по ДДС за фирмите да стане на 100 000 лв. от 1.1.2023 г.

От " Демократична България " внесоха план за промени в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС), съгласно който прагът за регистрация се покачва на 100 000 лева от 1 януари 2023 година и на 166 000 лева от 1 януари 2024 година, оповестиха от обединението.

Това е първият от поредицата законопроекти като част от стопански ограничения в отговор на увеличаващите се цени, както и за възстановяване на бизнес средата . Проектът е подписан от представители на всички четири партии от ръководещата коалиция.

Мярката ще засегне минимум 90 000 компании по първата стъпка и 110 000 компании по вт ората.

Мотивът на вносителите е, че по този начин ще бъде понижена административната тежест за дребните компании. " Очакваме, че по този начин те ще могат да работят по-спокойно и да създават повече стойност, от което да има растеж за стопанската система ", разяснява депутатът Мартин Димитров.

Според актуалната правна уредба от 1 януари 2003 година, при постигане на 50 000 лева облагаем оборот за интервал, не по-дълъг от последните 12 поредни месеца преди настоящия месец, данъчно задължените лица следва да се записват по ЗДДС.

" Оттогава са минали близо 20 години , през които настъпиха обилни промени в обществено-икономическите връзки, в покупателната дарба, както и бе насъбраната инфлация през интервала ", се споделя в претекстовете към законопроекта.

Според партийните икономисти д ействащият все още Закон за Данък добавена стойност не регистрира и настъпилите трансформации в страната , обществото и стопанската система от последните 2,5 години, провокирани от пандемията от КОВИД-19. В нормативния акт не са отразени обстановките , свързани с въвеждането на ограничаващи ограничения, довели до значително понижаване на оборотите на задължените лица и увеличението на разноските за произвеждане, се споделя в претекстовете продължава аргументацията на законопроекта.

Основната цел, преследвана с предлаганите промени и допълнения е облекчение на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, дребните и някои от междинните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват самостоятелна икономическа активност.

Предлаганата смяна няма да засегне негативно фирмит е, които желаят да продължат да правят активността си като стопански субекти, регистрирани по ЗДДС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР