От дълги години се говори за това колко е важно

...
От дълги години се говори за това колко е важно
Коментари Харесай

Как да спим така, че да се събуждаме отпочинали?


От дълги години се приказва за това какъв брой е значимо един възрастен човек да спи сред 7 и 9 часа в едно денонощие. Но също по този начин е значимо и качеството на нашия сън. Нека ви дадем няколко съществени съвета за това по какъв начин да спите надълбоко и да се събуждате бодри и отпочинали на идващия ден, написа actualno.com.

Събуждайте се едновременно всеки ден

Много от нас употребяват почивните дни и ваканциите, с цел да наваксат, само че този табиет е неефикасен и даже нездравословен. Ефектът от спомагателен час сън в събота е прелестен, само че нормално краткотраен и води до по-малко приятни последици вечер, когато е време за лягане.

Тялото на всеки човек е оборудвано с вътрешен часовник, това е по този начин нареченият циркаден темп, който дефинира по кое време сме сънливи и по кое време сме будни. Този е директно обвързван със слънчевата светлина: денем се усещаме радостни, а когато се стъмни, телата ни отделят мелатонин и изпращат сигнали, че е време да си лягаме. Спим през уикенда - нулираме вътрешния часовник - вследствие на това заспиването в идната нощ става по-трудно, а събуждането свежи и отпочинали на идната заран е съвсем нереалистично. Усещането, че непрекъснато не спим задоволително, се трансформира в безконечен цикъл. С течение на времето неналичието на задоволително сън, съчетана с опити за наваксване, усилва риска от здравословни проблеми, в това число затлъстяване, сърдечно-съдови болести и даже диабет вид 2.



Какво да вършиме? Събуждайте се едновременно всеки ден, даже през уикендите. И не мислете, че ще бъде мъчно да станете рано през уикенда: няколко седмици - и това ще стане табиет и ще се почувствате по-добре и в действителност отпочинали.

Водете си дневник за съня

Воденето на дневник за съня, като цяло ви оказва помощ да изградите положителни привички и елементарно можете да определите кои дейности, които предприемате, са сполучливи и кои може да се нуждаят от усъвършенстване. Този принцип работи и при положение на сън. Създайте електронна таблица или купете специфичен органайзер или планер - по какъв начин и какви променливи ще проследявате в последна сметка зависи от вас. С течение на времето ще можете да забележите модели и да подобрите навиците (или да въведете нови), с цел да подобрите качеството на своя сън.

Избягвайте дневния сън

Разбира се, с деликатно обмисляне, REM дрямките ще ви накарат да се усетите свежи и бодри. Но, в случай че страдате от бодърствуване, избягвайте дрямките денем. Изследвания сочат, че хората, страдащи от бодърствуване и избират да подремнат през светлата част на денонощието, изпитват доста повече проблеми със заспиването.

Ако въпреки всичко сте решили да спите денем, с цел да увеличите продуктивността си, направете го рационално. Най-важното е да останете будни повече от 25-30 минути: това е по този начин нареченият енергиен сън, който е съвършен за тези моменти, когато не сте се наспали нощес и би трябвало малко да се ободрите. Ако смятате, че се нуждаете от повече време, изберете цялостен цикъл на сън от 90 минути. Всичко сред тях или по-дълго няма да ви помогне, само че ще ви донесе с възприятие на заспалост и ще ви попречи да спите през нощта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР