Първи случай на маймунска шарка е регистриран у нас. Маймунската

...
Първи случай на маймунска шарка е регистриран у нас. Маймунската
Коментари Харесай

Първи случай на маймунска шарка у нас: Какви са симптомите и какво да правим?

Първи случай на маймунска шарка е регистриран у нас. Маймунската вариола е доказана в София.

Това демонстрират данните на уеб страницата на Столичната районна здравна ревизия за интервала 10-16 юни 2024 година. По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания от началото на годината
до последната отчетна седмица няма регистриран различен случай
на болестта.

Пациентът е българин, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за полови контакти през последния месец. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Заразеният се е самоизолирал, лекуването му е назначено от експерт по инфекциозни заболявания.

Случаи на маймунска вариола в Европа бяха регистрирани през 2022 година. Съответно в Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия.

От НЦЗПБ показаха, че епидемиологична обстановка най-вероятно се свързва с
предаване по полов път измежду мъже, които вършат секс с мъже,
само че е допустимо разпространяване и измежду членовете на едно домакинство. Безразборните полови контакти се правят оценка като високорисков фактор за разпространяване на вируса.

През юни и юли 2022 година в България бяха регистрирани общо четири случая на болестта. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първичните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина – в Испания и във Англия.

Пациентите не бяха дали информация за контакт с заболели от маймунска вариола. При третия доказан случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен с един от първите доказани случаи. Четвъртият доказан случай беше на мъж, завърнал се от Италия.
Ето и по какъв начин протича болестта:
В края на юни, същата година, от Министерството на здравеопазването оповестиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване. То се среща главно в страни от Централна и Западна Африка.

При подозрение за маймунска вариола, заболелият би трябвало да се изолира в дома или в лечебно заведение,
в случай че протичането на болестта го изисква.
Той би трябвало да потърси консултация с инфекционист.

Инкубационният интервал на заболяването нормално е от 6 до 13 дни. Но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването нормално стартира с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци, обрив стартира от мястото на първичната зараза. И бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата.

Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни. Като минават през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него при доста пациенти се следи отичане на лимфните възли.

Силно целесъобразно е лицата с тази клинична картина
да се изолират в независима стая и да употребяват самостоятелни кърпи,
принадлежности за хранене, спално долни дрехи и други Инфекцията не се предава елементарно от човек на човек, показват на уеб страницата си от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Към момента в Европейски Съюз няма утвърдена ваксина против вируса, само че имунизацията против едра шарка демонстрира успеваемост, допълват от Центъра.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР